Etik İlkeler Özlük Hakları
8. DÖNEM ÇALIŞMA PROGRAMI
GÜNDEM
Yayına Giriş Tarihi
2014-05-21
Güncellenme Zamanı
2014-05-21 10:06:57
Yayınlayan Birim
ANKARA

İlkeler ve Amaçlar

Doğal çevre, kent ve kentli haklarına karşı olan her saldırıda meslek odamız, toplumcu ve kamusal anlayışla ve örgütlülüğümüzün verdiği güçle mücadelesini sürdürmektedir. TMMOB Şehir Plancıları Odası kurulduğu günden bugüne, mesleki etik ilkeler çerçevesinde kamusallıkların üretilmesini, tarihsel süreçte ve bilimsel olarak oluşmuş planlama meslek alanı değerlerinin korunmasını savunmaktadır. Bu yolda, kamu yararına ve bilimsel birikime bağlı kalarak, mesleki bağımsızlığını koruyarak, planlama sürecinin bireysel çıkarlardan arınıp toplumun yararı doğrultusunda işlemesini gözetir.

Bu değerleri yok sayan zihniyetin Taksim Gezi Parkı‘nın varlığına yönelttiği tehdidin karşısında duran meslek odamız, kamusal görevi gereği başlattığı yargı süreci ile ülke çapına yayılan kentsel toplumsal hareketler içerisinde, aldığı toplumcu eğitimin gereği olarak öncü ve itici rol oynamıştır. Bu bağlamda, Odamızın öncülüğünde gelişen kentsel mücadele pratikleri ile TMMOB‘nin yıllardır arkasında olduğu ilkeler örtüşmüş, artık sadece sermayenin çıkarlarına hizmet eden siyasi iktidar, bilimsel temellere dayanan örgütlüğümüze saldırılarını daha da sertleştirmiştir. Bu saldırılar sonucu, temelde kamu adına yapılan mesleki denetimi ortadan kaldırmak, tüm mücadele odaklarını güçsüzleştirmek adına odaların birçok mali kanalı tıkanmıştır. Odamız gücünü yalnızca üyelerinden almakta, bağımsız yapısına zarar verecek yerel ve genel iktidarlar ile emperyalist anlayışın dayatmaya çalıştığı mali desteklerden özellikle uzak durmaktadır. Üyelerinden aldığı destekle var olan mesleki örgütlülüğümüz, kamu yararı adına hukuki ve toplumsal mücadelesini devam ettirebilmektedir.

Odamızın Ankara Şubesi de kurulduğu günden bugüne mesleğimiz ve meslek alanımıza giren konularda örgütlülüğümüzün yerel parçası olarak dayanışma ve birliktelik anlayışıyla mücadele hattını korumaktadır. Bu amaçla, Şubemiz AOÇ‘nin talanına, ODTÜ ormanının katledilmesine, kamu kaynaklarının demir kafeslere heba edilmesine ve kentin doğasına, tarihine, kamusal alanlarına ilişkin yüzlerce alanda tüm yönetimlerin sürdürdüğü bu mücadeleyi, mesleki ilkelerimiz doğrultusunda dayanışmayla büyütmek için bir çalışacaktır.

Bu amaçla;

Planlama alanında bilimi ve tekniği halkın yararına sunan,

Meslek hayatında etik ilkelerin oluşması ve bu ilkelerin tüm üyelerce ve toplumun bütünü tarafından benimsenmesi için çalışan,

Kente karşı işlenen suçları açığa çıkarıp, barınma hakkı mücadelesinde yer alan,

Mesleğin tanınması için çalışan ve kent planlama mesleğinin itibarsızlaştırılması karşısında mücadele eden,

Kent müşterekleri ile kamusal alanın yok edilmesine karşı kent halkıyla ve diğer emek meslek örgütleriyle bir arada mücadele eden,

İşsiz üyelerimizin iş edinimini kolaylaştırmak için mesleki etkinliğin genişletilmesini sağlayan,

Ücretli çalışanların iş koşullarının ve ücretlerinin iyileştirilmesi için çalışan,

Mesleki özlük haklarının savunulması amacıyla çalışma hayatındaki baskı, sürgün, mobbing gibi yıldırma politikaları karşısında duran,

Serbest çalışan üyelerimizin eşit rekabet koşullarında mesleğini icra etmesi için düzenlemeler yapan,

Öğrenci - Oda ilişkilerini mesleki örgütlülüğün öğrencilikten başladığı bilinciyle yürüten,

Planlama eğitiminin bilimsel özerklik temelindeki niteliğinin yükseltilmesine destek olan,

Kadınların toplumsal hayatta eşitsiz konumunun giderilmesi ve kamusal alanlarda etkinliğinin artması için çalışan,

Kentin dezavantajlı gruplarının kentsel hizmetlerden eşit bir şekilde faydalanması amacıyla politikalar üreten ve bu yolda çalışan,

Tarihi, kültürel, doğal değerleri savunan ve bununla ilgili hukuki mücadele veren plancılar olarak bir araya gelerek, 2014-2016 yılları arası görev yapacak yönetimimiz bu ilkeler çerçevesinde Ankara Şube 8. Döneminin programını biçimlendirmektedir.

Gündelik hayatımız ekonomik, sosyal, siyasal, toplumsal etkenlerin yanı sıra bu etkenleri bir araya getiren birçok planlama ve kentsel politika ile biçimlenmektedir. Bir başka deyişle meslek alamızın pratikteki etkinliği çok net olmakla birlikte son dönemde kullandığımız şehircilik jargonu toplumun bütününde yer etmiştir. Kent hakkı konusu da gecekondu mahallelerinde konut/barınma hakkı mücadelesi ile başlamış, kent hakkı temelindeki bu bilinçli mücadele Gezi Direnişi ile birlikte doruk noktasına evrilmiştir. Bitmiş/sonuçlanmış bir direniş olmayan Gezi Direnişi kentlerimiz, meslek alanımız ve odamız açısından tarihi bir öneme sahiptir. Gezi Direnişi, kent hakkı ve kamusal alanlarımızın/değerlerimizin korunması sahiplenilmesi ve buna bağlı toplumsal hareketi aktifleştirmiştir. Odamız ve üyelerimiz de bu kentsel toplumsal hareketin içinde sürekli eylemlilik halinde olacaktır.

Yönetim Anlayışı

Yönetim Kurulumuz, toplantılarını asıl ve yedek yönetim kurulu üyeleri ve talep eden tüm Şube üyelerine açık olarak gerçekleştirecektir. Karar alma süreçlerine yedek yönetim kurulu üyeleri daimi olarak katılacaktır. Yönetim Kurulumuz bu dönem çalışmalarında katılımcı, eleştirilebilir, özeleştiri verebilir ve eşitlikçi bir yaklaşımı benimsemiştir. Üyelerimizle birlikte süreç içinde değerlendirmeleri yapacağımız Danışma kurulu toplantılarını 6 ayda bir yapacaktır. Danışma kurullarında ortaya çıkan eğilimler/değerlendirmeler, eleştiriler, öneriler ile yol haritamızı yenileyerek yönetim kurulu faaliyetleri sürdürülecektir.

Yönetimimizin temel görevi oda örgütlülüğünü güçlendirmek olacaktır. Oda örgütlülüğünün özellikle son dönemde neden önemli hale geldiği açıklanarak çeşitli sebeplerle Oda ile bağını koparmış/koparmak üzere olan üyelerimizle temas halinde olarak bu üyelerimizi odanın toplumsal yarar için sürdürdüğü mücadelenin bir parçası haline getirmeye çalışacaktır. Bilgi, birikim, deneyim ve becerileri ile meslek odamızın mücadelesine destek olmaları için çalışılarak örgütlülük bilincini kanıksamış üyelerle birlikte harekete dahil edilmesi hedeflenmektedir. Genç meslektaşların örgütlenmesi de öncelikli örgütlenme alanlarından biri olacaktır.

Örgütlenme

Şehir Plancıları Odası Örgütlenme

Genel merkez- İKK - Şubeler- Temsilcilikler ile Kurumsal İlişkiler, Oda Genel Merkezi ile ilişkiler oda örgütlülüğümüz içerisinde temel konuların başında gelmektedir. Mesleki alanda sürdüreceğimiz mücadelede oda mevzuatı, planlama eğitimi, planlama pratiği ve diğer gündemimizde olan konularda oda genel merkezi ile birlikte diyalektik biçimde etkileşim sağlanacaktır.

Meslek alanımızın ve kentsel sorunların bütünleşik oluşu nedeniyle sorun alanlarımız diğer meslek odalarının da sorun alanları ile çoğu zaman kesişmektedir. TMMOB‘un yerel birimi TMMOB İl Koordinasyon kurulunda odamız etkin şekilde temsil edilerek, diğer odalar ile birlikte kent ve TMMOB gündemi ile ilgili birlikte etkinliklerin ve mücadelenin gerçekleştirilmesi için çalışılacaktır. İKK İl temsilciliklerimizde de aynı şekilde il koordinasyonlarında yer alarak TMMOB‘a bağlı odalar ile olan ilişkilerimiz, TMMOB örgütlülüğümüz geliştirilecektir.  Bu kapsamda Şubemiz bu dönem TMMOB Ankara İKK Yürütme Kurulunda yer almıştır.

Ankara Şube ŞPO içerisinde etkinlik alanı en geniş şubelerden biridir. Ankara ili dışında, Bolu, Çankırı, Kırıkkale, Kastamonu, Çorum, Kırşehir, Zonguldak, Bartın, Karabük, Gaziantep, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Mardin, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Elazığ, Şanlıurfa, Batman, Siirt, Muş, Van, Tunceli, Erzincan, Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı, Iğdır, Bitlis, Van, Hakkari ve Şırnak illeri Ankara şubenin sorumlu olduğu illerdir. Etkinlik alanın genişliği dolayısıyla üye sayısının en yüksek olduğu şubedir. Buna paralel olarak, Ankara merkezli planlama faaliyetlerinin yoğun oluşu ve Ankara dışındaki bu illerde süren planlama çalışmaları ve sorunları, şubemizin gündemini oluşturmaktadır. Bu alanlarda mesleki örgütlenme çalışmalarını etkin bir şekilde gerçekleştirme zorunluluğu kuşku taşımamaktadır. Bu nedenlerle il temsilciliği bulunan Zonguldak, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Malatya, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Erzurum ile öncelikli olarak iletişim sağlanarak düzenli toplantılar yapılacak, il temsilciliği talebinde bulunan Batman, Mardin, Van, Çorum ve Kırşehir ile de bu dönem yerel toplantılar yapılarak bu bölgelerdeki plancı meslektaşlarımız ile mesleki deneyimler ve sorunlar paylaşılacaktır.

11-12 Nisan‘da gerçekleştirilen ŞPO Genel Merkez 28. Olağan Genel Kurulu‘nda Diyarbakır‘ın şube olması karara bağlanmıştır. Şubemiz etki alanında yer alan Diyarbakır‘ın Şube oluşumu sürecinde örgütlülüğümüz artması hususunda gerekli çalışmalar yapılacaktır.

Şube bünyesinde oluşturacağımız komisyonlar ile örgütlenme bağımızı güçlendirmek amaçlanmış bu kapsamda mesleğimizin farklı çalışma alanları, konuları, kent ve planlama gündemi üzerinden 10 komisyon kurulmuştur.

 

Komisyonlar

Meslektaşlarımız, kamu kurumlarında, serbest şehircilik bürolarında, özel sektördeki farklı iş alanlarında, gayrimenkul sektöründe, akademide, odamızın merkez ve şubelerinde ve çeşitli danışmanlık işlerinde çalışmaktadır veya çalışamamaktadır. Çalışma koşullarının zaman içersinde esnekleşir, zorlaşırken ve bu amaçla birtakım yasal düzenlemelerin de her geçen gün gerçekleştirilmesine ilişkin meslek odası olası çalışma alanında yaşanan sorunları paylaşmak ve çözümü için çalışmak şubemizin öncelikli olarak hedeflediği konulardan biridir. İstihdam sorunu ve özlük haklarının kazanılması konusunda çalışmalar üretilecektir. Bu amaçla örgütlenme konusunda başat olarak Serbest Çalışan Plancılar, Kamuda Çalışan Plancılar, Ücretli Çalışan Plancılar, Akademide Çalışan Plancılar ve İşsiz Plancılar Komisyon çalışmaları yapılacaktır. Komisyon üyelerinin Oda yönetim sürecini yakından takip etmeleri sağlanacaktır.

1. Serbest Çalışan Plancılar Komisyonu

Serbest Şehircilik Bürosunda veya Planlama Şirketinde çalışan (yetkili) plancıların oluşturduğu bu komisyonda serbest piyasa koşulları içinde ortaya çıkan çeşitli sorunlar, Müelliflik yönetmeliği vb yasal düzenlemeler ile ilgili sorunlar ve odamızın yapmakta olduğu Mesleki Denetim Uygulamasına dair sorunların ortaya konulması ve çözüm yolu oluşturulması amaçlanmaktadır. Komisyon toplantılarına ek olarak yönetim kurulu üyelerince bürolar ziyaret edilerek yaşanan sorunların birebir anlaşılması yolunda adımlar atılacaktır.

 2. Kamuda Çalışan Plancılar Komisyonu

Öncelikli olarak Odamız/Şubemiz İşyeri temsilciliği sistemi yenilenerek, etkinleştirilecektir. Çekirdekte İşyeri temsilcisi, sorumlu meslektaşlarımızın yer aldığı komisyonda kamu kurumlarında görev alan meslektaşlarımızın görev alanı, çalışma koşulları, sorunlarının tespiti (anket yolu ile) ve bu sorunların çözümüne yönelik çalışmalar öncelikli olarak işyeri ziyaretleri ile başlayacaktır. Bununla birlikte kamuda farklı statüde çalışan (uzman, uzman yardımcısı, işçi, sözleşmeli, teknik hizmetler sınıfı vb.) meslektaşlarımızın "eşit işe eşit ücret ilkesi" çerçevesinde yaptıkları iş ve elde ettikleri gelir çerçevesinde adaletli bir çalışma ortamında çalışmalarının gerekliliği savunulacaktır.

3. Ücretli Çalışanlar Plancılar Komisyonu

Üretimin yeniden örgütlenişi, plansız ve altyapısız bir şekilde her ilde bir üniversite açılmasına bağlı olarak giderek artan mezun sayısı ve sıklaşan krizler, bir taraftan meslektaşlarımızın emeğini daha vasıfsız bir emek türü haline getirirken, diğer taraftan da ucuz iş gücünün oluşmasına dolayısıyla sömürünün daha açık hale gelmesine ve emeğin değersizleştirilmesine neden olmaktadır. Serbest Şehircilik Bürosunda, planlama şirketlerinde ücretli çalışan plancıların oluşturacağı bu komisyonda çalışma hayatında yaşanan sorunlar tartışılarak, çalışma koşulları takip edilerek, yaygınlaşarak artan hak gasplarına cevap verecek politikaların oluşturulması ve ortak mücadeleyi büyütmek amacıyla çalışmalar yapacaktır. Meslektaşlarımızla Özlük Hakları ile ilgili bilgilendirme toplantıları yapılacaktır.

 4. Akademide Çalışan Plancılar Komisyonu

Güvencesiz çalışan (50 d vs), mobbinge uğrayan, sıkça keyfi uygulamalarla karşılaşan ve hak ihlalleri yaşayan akademik personel olarak çalışan bilimsel üretim, paylaşım ve öğretim amacıyla çalışan eğitim emekçisi plancıların oluşturduğu komisyonda bu sorunlara çözüm arayışı, dayanışmayla birlikte mücadele edilecektir. Akademi ve oda çalışmaları arasında sıkı bir bağ kurulmaya çalışılacaktır, akademik araştırmalarla oda çalışmaları beslenecektir. Akademide çalışan meslektaşlarımızla Özlük Hakları ile ilgili bilgilendirme toplantıları yapılacaktır.

5. İşsiz Plancılar Komisyonu

Diplomalı işsiz meslektaşlarımızın iş edinimi konusunda çalışmalar yapmak üzere oluşan bu komisyonda istihdam olanaklarının arttırılması, kitlesel iş alanlarını oluşturulması yönünde odamız çalışmalar yürütecektir. İşsiz meslektaşlarımızın tek çıkış yolu, oda örgütlülüğü içerisinde yer alarak bu soruna karşın bireysel mücadele yerine dayanışmayla mücadele etme bilincinin kökleşmesi için çalışılacaktır.

6. Eğitim Komisyonu

Siyasi iktidar Yükseköğretim Kurumu eliyle bir taraftan üniversite eğitimi niteliksizleştirilmeye çalışmakta ve her ilde bir üniversite kurma ideali bir taraftan kent ekonomilerine merkezi baskı ile müdahale edilmektedir; bir taraftan da yetersiz öğretim kadroları, bilimsel çalışma ve öngörüden uzak piyasa odaklı bir eğitim anlayışı ile her yıl istihdam olanakları yaratılmadan yüzlerce üniversite mezunu - üniversiteli işsiz oluşturulmaktadır. Şehir Planlama eğitimi de ve dolayısıyla mesleği de son dönem bu yüksek öğretim/eğitim politikalarından nasibini almaktadır. Mesleki faaliyetlerimiz bilimsel, teknik ve kültürel birikimler sonucunda ancak doğru şekilde gerçekleştirilmektedir. Planlama mesleğinin gündeminin de hayli dinamik ve siyasal olduğundan bilimsel eğitimin niteliği mesleki pratiğimiz açısından eğitim doğrudan dikkat edilmesi gereken bir husustur.

Eğitim komisyonu hızla artan şehir planlama bölümü ve mezunu sayısına en acil şekilde cevap verebilmeyi, oldukça göreceli yerlere çekilebilen planlama eğitiminin ilkelerini tanımlama çalışmalarını başlatmayı ve her ilden akademisyen ve öğrencileri bu sürece dahil etmeyi amaçlamaktadır. Eğitim Komisyonu, planlama mesleğinin temellerinin atıldığı üniversite eğitim üsluplarındaki farklılık ve görelikleri inceleyerek, problem alanlarını somut olarak tespit etmek gibi etkinlik alanlarıyla faaliyete geçecektir. Yeni kurulması önerilen bu komisyonun ilk adımı, bir çalışma planı hazırlamak ve sonrasında da mümkün olan en geniş kitlede, ilk olarak araştırma görevlileri olmak üzere, akademik katkıyı sağlayabilmek olmalıdır. Türkiye Planlama Okulları Birliği‘nin etkinliği arttırılıp, şehir planlama bölümlerinde verilen eğitim kalitesinin yükseltilmesi için aktif destek verilecektir. TUPOB koordinasyonu ile birlikte hareket edilecektir. (Komisyon çalışmalarına öneri/örnek "Planlama Eğitimi Değişim Atölyeleri" olarak gösterilebilir. Bu değişim atölyeleri, farklı üniversitelerden gönüllü akademisyenlerin hazırlayacağı 4 yıllık planlama eğitimlerini ve arkasındaki temel doktrini özetleyen kısa sunuşlar olarak başlayabilir. Odamız bu süreçte köprü konumunda olacaktır, gerekli olduğu durumlarda oda mekanı bu değişim atölyelerine ev sahipliği yapacaktır.)

Lisans eğitimindeki çalışmalarının yanı sıra yaşanan işsizlik problemine karşın ve yeni mezun meslektaşlarımız için odamız meslek içi Eğitim programları ile işsiz meslektaşlarımıza iş edinimi adına kolaylıklar sağlayacaktır. Bu programlar ile oda ve üye arasındaki bağ kurulacaktır. Bu programlar standart sertifika programları dışında yeni arayışlara girilerek, ilave olarak üyenin ilgisini çekecek eğitim çalışmalarına da yer verilecektir. Odamız 28. Genel Kurulunda kabul edilen Mesleki Etik İlkeler çerçevesinde Mesleki Etik Eğitiminin yapılması için girişimlerde bulunacaktır.

7. Öğrenci Komisyonu

Öğrenci Komisyonu, Ankara‘daki Şehir ve Bölge Planlama bölümü öğrencilerinden oluşan, oda öğrenci örgütlülüğünü sağlamak amacıyla öğrencilerin mesleğe ilişkin konularda bilinçlenmesi, bu konular hakkında toplumsal duyarlılık geliştirmesi, çalışma üretmesi ve planlama öğrencilerinin üniversitelerdeki eğitim sorunları üzerine tartışmalar yürütmesi amaçlanmaktadır. Öncelikle Ankara‘daki iki planlama okulu öğrencileriyle ilişkilerin güçlendirilmesi ve birlikte hareket etme yolları aranacaktır. Ek olarak Ankara Şube etkinlik alanındaki üniversitelerdeki öğrenciler ile irtibata geçilecektir. Diğer şubelerin öğrenci komisyonları ile ilişkilenmeleri sağlanacaktır. Planlama Öğrencileri dayanışması için ortak zemin oluşturulacaktır.  Bu çerçevede öncelikli olarak ODTÜ, GAZİ Üniversitesi ve yeni öğretime başlayan ÇANKAYA Üniversitesi Şehir Planlama Bölümü‘nde okumakta olan öğrencilerle belirli toplantı ve etkinlikler ile bir araya gelinecektir. Bu yolda atılacak öncelikli adım, bölümlerdeki sınıfları ziyaret ederek bir toplantı düzenlemek ya da (sonrasında) iki haftada bir olmak üzere Ankara Şube Yönetimi‘nden aktif katılımlı ortak toplantı çağrısı yapmaktır.

Bu toplantıların içeriğinin önceden belirlenmesi, hedeflerin, izlenecek yolların ve çalışma şamasının ortaya konması süreklilik ve anlam ifade etmesi açısından elzemdir. Diğer bir deyişle, elimizde bir "yol haritası" olmalıdır. Örneğin, öğrencilerle yapılacak çalışmalara yönetimin katılım süreci özel bir denge durumudur.  Nitekim, ŞPO Öğrenci Adlı komisyon, bağımsız ve oda yönetiminin direkt etkisi altında kalmadan da karar verme ve etkinlik düzenleme yetkisi taleplerini bundan önceki öğrenci kamplarında dile getirmişlerdir. Bu sebeple Ankara Şube Yönetiminde konu ile ilgili çalışacak yönetim üyeleri süreçte bir "katalizör" görevi almalı, komisyon çalışmalarının yol haritasını çıkarıp, gerekli çağrıları yapıp, ilk toplantılarda aktif ve düzenleyici rol almalı sonra da sürece görece pasif yollarla katılmalı, öğrenci üyelerin özgür iradeleri ile çalışabilmelerine olanak sağlamalıdır.

Yol haritası çizilirken, öğrenci komisyonunun çalışma ve ürün çıkarma yöntemine dair öneriler geliştirilmelidir. Örneğin, aylık bildiri, kent problemlerine anında tepki, yaratıcı eylem, sürekli atölye, film gösterimi, fotoğraf, yazı ve bülten kapağı yarışmaları gibi öneriler geliştirilebilir. Bu süreçte, kurumsal kimlik oldukça önem taşımaktadır. ŞPO Öğrenci (2013 2. Yaz Kampı‘nda öğrenciler tarafından kabul edilen isim) adı en küçük bir etkinlikte dahi sürekli afiş, sosyal medya paylaşımları ile sıkça duyurulmalıdır. Kimliğin oturmasında en önemli rolü de kuşkusuz logo, font, grafik kalitesi yüksek görseller oynayacaktır. Bu Grafik iletişim araçlarının geliştirilmesi için de küçük çaplı bir yarışma ya da atölye düzenlenebilir. Öğrenci üyeliğin aktif hale getirilmesi için oda örgütlülüğü aidiyet hissinin geliştirmeye yönelik öğrenci üyelere kart dağıtılması ve öğrenci üyelerin e-posta ağına dahil edilerek oda etkinliklerinden duyurularından haberdar olması sağlanacaktır. Oda etkinliklerinde öğrenci üyeye sorumluluk ve aktif rol verilmesi de bu süreçte öğrenci -oda ilişkisi açısından olumlu etkileri olacaktır.

Öğrenci komisyonu çalışmalarının sürekliliğinin ve diğer şubelerin öğrenci komisyonları ile ilişkinin sağlanması adına odanın/şubenin web sitesine öğrenci çalışması için bir bölüm oluşturulacaktır.  

İki yıldır İzmir/Pamucak‘da düzenlenen ŞPO Öğrenci Yaz Kampının önümüzdeki dönem de devam edeceği öngörüsü ile yönetimimiz süresince öğrenci komisyonun kampın organizasyonunda yürütücü rol üstlenmeleri sağlanacaktır.

2009 yılında ilki gerçekleştirilen ŞPO Öğrenci Kongresinin II.sinin düzenlenmesi için oda genel merkez ve diğer şube öğrenci komisyonları ile birlikte çalışılacaktır.

Şubemizin öğrenci komisyonunun geçen dönem hazırlamış bulunduğu (taslak) Öğrenci Komisyonu Yönetmelik önerisi geliştirilerek, 8. dönem yönetim kurulumuz tarafından 2014 yılı Genel Merkez Genel Kurul‘una sunulmuş ve öğrenci örgütlüğünün oda mevzuatına eklenmesi için şubemiz gerekli çalışmayı yürütmüştür.

8. Yayın Komisyonu

Yayın komisyonu oda süreli yayınları Bültenin, Planlama dergisinin katkıları arttırıcı/teşvik edici çalışmalar yapmanın yanında, mesleki alanımıza ilişkin üyelerimizin ve odanın etkinliklerini ve çalışmalarını derleyerek tüm üyelerimizin bilgisine sunmaya yönelik yayınları (kitap, rapor, broşür) oluşturmada koordinasyonu sağlayacaktır.

Komisyon mevcut yayınların dışında akademik çalışmaların, deneyimlerin, röportajların, kent haberlerinin vs. derlendiği fanzin gibi yayınlar ile elektronik ortamda paylaşılabilecek dokümanların hazırlanması için çalışmalar yürütecektir.

9. Kütüphane Komisyonu

Kütüphane komisyon çalışmasında, Ankara Şube‘de yer alan Gönül Tankut Kütüphanesinde gerek oda yayını kitaplar gerekse değerli hocalarımızın, üyelerimizin katkılarıyla bağışladıkları kitaplar geçtiğimiz dönem düzenlenmiş ve odanın web sitesinde kütüphanedeki kaynakların listesi yer almıştır. Kütüphane komisyonu kentsel/kırsal mekansal çalışmaları konu eden yazılı & görsel kaynakların geliştirilmesi/arttırılması için çeşitli çalışmalar yapacaktır.

Özellikle Ankara hakkındaki yayınların toparlanması ve Ankara Kent (Mekan/Planlama) Belleğinin çalışmasına kaynak oluşturması amacıyla bir arşiv çalışması yapılması, mesleğimizle ilgili güncel yayınların kütüphaneye kazandırılması ve Ankara hakkında sürekli yayınların kütüphaneye kazandırılması için çalışmalar yapılacaktır.

10.Engelli Komisyonu

Engelli bireylerin kentsel mekan kullanım ve kentsel kamu hizmetlerine erişim konusunda oluşan problemlere ilişkin çözüm arayışında olacak bu komisyonda engelsiz bir yaşamın kentsel mekan kurgusu üzerine çalışmalar yapılarak bu konuda mesleki farkındalık yaratılmaya çalışılacaktır. Teorik ve pratik ön çalışmaların akabinde gerekli yasal düzenlemelere yönelik çalışmalarda bulunacaktır.

Etkinlik Komisyonu

Etkinlik komisyonu planlama ve kent gündemine ilişkin çeşitli konular üzerine panel, sempozyum, atölye, söyleşi, forum, toplantı, sergi, yarışma, teknik gezi düzenleme, organizasyon işleri ile ilgilenerek komisyonlar arası bilgi paylaşımı ve koordinasyonu sağlayacaktır.

Makale yarışması, Fikir projeleri yarışması, Fotoğraf yarışması, Kısa film yarışması, Bitirme projeleri yarışması gibi yarışmalar üzerinden hem üyelerimizin ilgileri farklı temalar/alanlar odağında çekilerek, üyelerimizin ve öğrencilerin çalışmalarının, becerilerini, sanat ürünlerini, akademik çalışmalarının toplanıldığı ortak zemin oluşturmanın yolu aranacaktır. Her yıl Ankara‘da belirli tarihlerde teknik gezi düzenlenecektir.

Tasarım Atölyeleri düzenlenerek Çalışma grupları ve komisyonlarla birlikte işleyerek görsel ürün üretme hedeflenmektedir.

Komisyon çalışmaları oda öz örgütlülüğümüzü yenileme ve güçlendirme çalışmaları kentsel mücadelenin güçlendirilmesi ile ancak anlam bulacaktır. Şube yönetim kurulu Gezi direnişi ile birlikte süreğen hale gelen kentsel mücadele alanlarının bifiil içerisinde yer alacaktır. Haziran 13‘ direnişinden sonra sokaklardan ayrılmayan halk kent hakkı ve kamusal alanlarımız için mücadele etmektedir.

Günümüz praxisi içerisinde kentsel toplumsal hareketlerin artması/ yayılması bir kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu direğen kentsel toplumsal hareket içerisinde odamız mutlak etkin bir şekilde mevzilenecektir. Yaşam alanına sahip çıkan, kamu/ortak yararı savunan ve bu savunmayı mesleki bilimsel ve teknik bilgiler ile toplumu destekleyerek, kamusal/ toplumsal haklılık için mücadele eden bir meslek odası anlayışı bu dönem yönetimi ile daha da etkinleşecektir. Hukuki mücadelenin yanında toplumun kentsel muhalefet pratiklerine bilimsel ve teknik destek sağlayarak kent hakkı savunusunda/mücadelesinde mesleki bilgi, birikim ve oda mücadele deneyimleri aktarılacaktır. Kentsel mücadelede yer alan, ortak değerlere sahip çıkan sivil toplum kuruluşları ve mahalli örgütlenmeler ile iş birliğinin sağlanacaktır.

Gezi direnişi mirası diyebileceğimiz "mahalle forumları"na katılımın sağlanacak ve birikimlerimiz paylaşılacak ve forumlardaki kent gündemine dair tartışmalar izlenerek oda gündeminde aktarılacaktır. Kent ve kentli haklarının kamuoyu nezdinde oldukça hayati bir konuma yerleştiği günümüz toplumsal yapısında meslektaşlarımızın inisiyatif alması bir zorunluluktur. Bu nedenle, forumlara katılımı önemseyerek üyelerimizin katılımı yönünde bilgilendirici, özendirici çalışmalar yapılacak. Mahalle forumlarına aktif katılarak, yaratıcı eylemler üreterek, olaylara anında dahil olarak kentsel müştereklerimiz korunacak toplumsal hareketler içerisinde yer alınacaktır.

Çalışma Grupları

Komisyon çalışmalarının yanı sıra Ankara kentsel mekanına ilişkin olarak 7 çalışma grubu oluşturularak, Ankara yereli hakkında çalışmaları paylaşmak, derinleştirmek, geliştirmek amaçlanmıştır. Bu çalışma grupları Ankara‘nın gündeminde olan konularda dair atölyeler şekilde yürütülecek çalışmalar ile çeşitli etkinlikler yaparak ve yayınlar oluşturarak (kitap, rapor, broşür, bülten, sergi..) tüm üyelerimizin katılımına ve bilgisine sunulması hedeflenmiştir.

1. AOÇ

Atatürk Orman Çiftliği çalışma komisyonu, Cumhuriyet Döneminde modern tarımın halka tanıtılması ve ilk uygulamasının yapılması amacı ile kurulmuş, kent ve kır yaşamında sanayileşmeye dayalı bir kalkınma modeli olmuş, Ankara kent biçimini önemli ölçüde belirleyen AOÇ‘nin tarihsel ve mekansal değerini vurgulayacak bir çalışma yapmayı amaçlamaktadır. AOÇ alanı üzerinde yapılan/yapılmaya çalışılan parçacı yaklaşımlı planlar ile alanın bütünlüğü, işlevi ve simgesel niteliğini yok etme amacındaki planları deşifre ederek AOÇ alanını korumak için neler yapılabileceği konusunda bir çalışma yapmayı hedeflemektedir. [Kent Raporu]

2. Ankara‘nın Vadileri

Ankara‘da var olan Hatip çayı, Ankara Çayı, Bentderesi, Dikmen, Büyükesat, İncesu gibi dere yatakları üzerinde oluşan yapılaşmaları tarihsel olarak araştırılmasını, Ankara‘nın doğal yapısını ve elemanların/öğelerinin tespiti ve bu alanlara dair alınan planlama kararları ile nasıl dönüştüğünü gündeme getirerek, bu alanlardaki yapılaşma sürecini belgelemeyi amaçlamaktadır. [Kent Raporu]

3. Kentsel Dönüşüm

Kentsel Dönüşüm çalışma komisyonu, kentsel dönüşüm adı altında Ankara‘nın dört bir yanında sürmekte olan bu mekanın yeniden üretimi çalışmalarını irdeleyerek, tarihi kent merkezinden, konut alanlarına, gecekondu alanlarına, boş tarımsal alanlara değin çeşitlenen bu projelerin amaçlarını, farklılıklarını, yasal dayanaklarını, sonuçlarını, Ankara kent bütününü nasıl etkilediğini, kentsel büyümesini nasıl yönlendirdiğini, diğer kentsel hizmetlerle olan ilişkisini ve kentsel dönüşüm projeleri karşısında örgütlenen toplumsal mücadele çalışmalarını incelemeyi amaçlamaktadır. [ Kent Raporu]

4. Kent Merkezi

Ankara kent merkezi çalışma komisyonu, temel olarak "kent merkezi" ve "kamusal mekan üretimi" sorunsalını tanımlayarak, Kızılay kent merkezinin özgün yapısını ve sorunlarını tarif etmeye çalışan, tarihsel olarak gelişimini, değişimini ve dönüşümünü ele alacak bir çalışmayı hedeflemektedir. Ankara kent bütünü içerisinde merkez kavramının karşılık bulduğu yerler (avm gibi) ve bu mekanların kent merkeziyle ilişkisinin irdeleyerek, Kızılay Kent merkezinin kamusal niteliğini vurgulayan bir çalışmayı ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu komisyon ayrıca tarihi kent merkezinin nasıl bir mekansal kurgusunun olduğunu, eski ve yeni kent merkezlerinin ilişkisini kavramsal düzeyde ele alıp, Ulus Tarihi Kent Merkezinin tarihi, kültürel, mekansal dokusunun özgünlüklerini ortaya çıkarmayı, alanla ilgili plan kararlarını ve politikalarını inceleyecektir. [Kent  Raporu]

5. Ulaşım ve Altyapı

Ankara‘daki ulaşım ve altyapı sorunlarını bütüncül bir şekilde ele alarak, örneğin özel araçlara bağımlı ulaşım anlayışının, günümüz değişen tüketim anlayışı ile birbirini beslemesi ile temellenen kentsel sorunları tartışmayı, Ankara‘nın kentsel ulaşım politikalarını değerlendirip ve kentsel ulaşım problemine çözüm olabilecek uygulamalar ve ulaşım modellerinin inceleyerek çalışmalar geliştirmesi hedeflenmektedir. [Kent Raporu]

6. Yerel Yönetimler

Şehirciğin bifiil uygulandığı yerel yönetimlere ilişkin olarak, ideal yerel yönetimlerin nasıl olması gerektiği konusunda çalışmalar yapılacaktır.

7. Üst Ölçekli Planlama

6360 sayılı yasa ile Büyükşehirlerde yapılan düzenlemelerden sonra hizmet alanı il sınırına ulaşan büyükşehirler için ortaya çıkacak yeni planlama sürecinin ve sorunsalının tartışıldığı, bu kapsamda Ankara kenti için sorun odaklarının neler olacağı ve planlama açısından nelerin göz önüne alınması gerektiğine ilişkin çalışmalar yapılacaktır.

 

TMMOB
Şehir Plancıları Odası

Çerez Politikası & Gizlilik Sözleşmesi

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için amaçlarla sınırlı ve gizliliğe uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Çerezleri nasıl kullandığımızı incelemek ve çerezleri nasıl kontrol edebileceğinizi öğrenmek için Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz

kişisel verilerinizin Odamız tarafından işlenme amaçları konusunda detaylı bilgilere KVKK sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

"/>