Etik İlkeler Özlük Hakları
4. KEZ BİRİNCİ OLDUK GENE İYİYİZ
HABERLER
Yayına Giriş Tarihi
2011-09-02
Güncellenme Zamanı
2011-11-21 14:55:50
Yayınlayan Birim
ANKARA


Başkentin Karnesi İyi

CNBC-E Business dergisi, 81 ilin yaşanabilirlik karnesini çıkardı. Özellikle ekonomi, eğitim ve sağlık alanındaki gelişmeler Ankara‘yı birinciliğe taşıdı. Başkent ‘kültür ve sanat‘da 4, güvenlikte 35‘inci sırada. İstanbul ise 6‘ıncı sırada kaldı. Başkent, kişi başına düşen banka mevduatı, otomobil ve konut sayısının en fazla olduğu kent konumunda.

4‘üncü Kez Birinci Seçildik

ÜÇ yıldır zirveyi kaptırmayan Ankara yine birinci çıkınca Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Düşük olan performansları düzeltmek için de el birliği ile elimizden geleni yapmamız lazım. Avrupa ödülünün tesadüf olmadığı ortaya çıktı. Her Ankaralı gurur duymalı. Birinciliği bırakmamak için her türlü gayreti yapmaya devam edeceğiz" dedi.

 

ANKET SONUCU VATANDAŞI BÖLDÜ... KİMİ ‘HAYAT STANDARDIMIZ İYİ‘, KİMİ DE ‘ACİL ÇÖZÜLMESİ GEREKEN SORUNLAR VAR‘ DEDİ

Lütfü Yenal: Tertip ve düzen bakımından Ankara çok iyi. İnsanların eğitim düzeyinin yüksek olması hayat standartlarını da oldukça yükseltiyor. Ankara‘da yıllar içerisinde kendine göre bir sistem oturtulmuş durumda her şey düzen içerisinde. Bu durumu seven bir insan için gerçekten yaşanılabilir bir şehir.

Koray Bektaş: Ankara her şeyden önce çok düzenli bir şehir. Bunun yanı sıra ulaşım, sosyal hayat ve iş imkanı bakımından da oldukça yaşanabilir yönlere sahip. Eğitim düzeyinin yüksek olmasının yanı sıra burada yaşamını sürdüren insanların hayat standartları iyi.

Remziye Albayrak: Ankara‘da hayat standartları diğer birçok şehre oranla oldukça yüksek. Ancak şehircilik anlamında eksikleri ve çözülmesi gereken problemleri var. Mesela bitmeyen metro hatları bu konuda Ankara‘nın en büyük sıkıntısı.

Sena Yiğitcan: Ankara‘da belli bir sokak kültürü var. Bu kültürün oluşmasının temel sebebi eğitim. Bu yüzden burada yaşamayı seviyorum. Sosyal yaşam açısından birçok alternatif var fakat işsizlik yüksek. Sosyal çevre edinmek kolay. İnsanlar tanıdıkları bulunduğu, güçlü sosyal ilişkileri olduğu için burada yaşamayı tercih ediyor.

 

ANKARA‘DAKİ DEVLET VE VAKIF ÜNİVERSİTELERİ

  • Ankara Üniversitesi
  • Gazi Üniversitesi
  • Hacettepe Üniversitesi
  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  • Gülhane Askeri Tıp Akademisi
  • Atılım Üniversitesi
  • Başkent Üniversitesi
  • Bilkent Üniversitesi
  • Çankaya Üniversitesi
  • Ufuk Üniversitesi
  • TOBB Ekonomi Ve Teknoloji Üniversitesi

  

ANADOLU TEDAVİ İÇİN AKIN EDİYOR

ANKARA, eğitimin başkenti olmasının yanısıra aynı zamanda sağlığında başkenti konumunda. Anadolu‘nun dört bir yanından hastalar tedavi olmak için devlet ve üniversite hastanelerine geliyor.

 

Başkent‘te Sağlık Bakanlığı‘na ait 33 hastane faaliyet gösteriyor. 8 adet üniversite hastanesinin yanısıra 2 tane askeri hastanenin yanısıra çok sayıda özel hastane bulunuyor. Türkiye‘de en çok üniversite hastanesi olan il Ankara.

 

7/24 HAZIR KITA BEKLEYEN İTFAİYE İLK ÜÇ GÜNDE ÇOK ZORLANMADI

BÜYÜKŞEHÎR Belediyesi İtfaiye itfaiye Grup Amiri Ali Altıntaş, Ramazan bayramının ilk 3 gününde kentte ciddi bir yangın olmadığına dikkat çekerek, 9 günlük bayram tatilinde genellikle Ankara‘da ot ve anız yangınları çıktığını ifade etti. Yangınlarda geçen yıllara göre yüzde 30 oranında düşüş yaşandığı bildirildi.

250 er nöbette

Bayramda mesai yapan itfaiye erleri olası yangın ihbarı için hazır kıta nöbette bekliyor. Ali Altıntaş, kent genelinde 36 istasyonda 250 itfaiye eri ile 24 saat nöbet tuttuklarını anlatarak şunları kaydetti: "Türkiye‘deki itfaiyecilerin çalışma standartları var. 24 saat çalışma, 48 saat istirahat. Bayramın ilk gününde ve üçüncü gününde ot yangını fazla. Ankara boş olduğu için fazla yangın çıkmadı. Ot ve anız yangını fazla çıktı. Ankara genelinde 36 istasyonda 250 itfaiye eri görev yapıyor."

 

TRAFİKTEN SAĞLIĞA BİRÇOK KRİTERİN YER ALDIĞI "YAŞANABİLİR KENTLER" ANKETİNDE BİRİNCİYİZ.

DOYA DOYA YAŞA

Başkent ‘Yaşanabilir İller Araştırmasında dördüncü kez yine birinci oldu. 37 kriter dikkate alarak yapılan sıralamada özellikle ekonomi ve eğitim konusundaki gelişmeler kenti birinciliğe taşıdı

BAŞKENT Ankara, 81 il arasında yapılan ‘en yaşanabilir‘ kent sıralamasında, birinci oldu. CNBC-E Business dergisinin "Türkiye‘nin Yaşanabilir illeri Araştırması"nda 3 yıldır zirveyi kaptırmayan Ankara, 37 kriter dikkate alınarak yapılan değerlendirmede yine Türkiye‘nin en yaşanabilir kenti çıktı. Başkent‘i 4.7 puan geriden Antalya izliyor. İstanbul‘un 6‘mcı olduğu listenin sonunda Hakkari bulunuyor.

Ekonomi, Eğitimde İlk Sırada

Altı ana başlık altında toplanan 37 kritere göre yapılan değerlendirmeler sonucunda 81 ilin yaşanabilirlik karnesi çıkarıldı. Karnede Ankara‘nın notu 59.06 oldu. İşte 6 ana başlıkta Başkent‘in sıralaması; Ekonomi: 1, Eğitim: 1, Sağlık: 2, Kültür sanat:4, Güvenlik:35, Kent hayatı:61.

Sıralamayı etkileyen eğitim ve sağlık kriterleri için gerekli altyapıya sahip olan Ankara, en çok devlet üniversitesi ile devlet ve üniversite hastanesine sahip bir kent durumunda. Araştırmaya göre ekonomi ve eğitim verileriyle Türkiye‘nin en gelişmiş, sağlık altyapısıyla da ikinci en gelişmiş şehri olan Ankara, kültür ve sanat verileriyle dördüncü sırada yer alıyor.

Yeşil Kartlı Sayısı En Az Olan Şehir

Araştırmaya göre Başkent, kişi başına düşen yüzde 17‘lik banka mevduatı ortalamasıyla da birinci. BBDK‘nın verilerine göre 2008‘de bu oran yüzde 18‘di. Araştırmaya göre Başkent en yüksek vergi ödeyen dördüncü il, kişi başına düşen otomobil ve konut sayısında da zirvede. Devletin yoksullara verdiği yeşil kart sayısının en az olduğu kent de Ankara oldu.

 

Ankara birinciliğe alışkın bir kent. Eski adıyla Devlet Planlama Teşkilatı(DPT)‘nin 2000 verileriyle hazırladığı İllerin Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Endeksi sıralamasında da Başkent pekçok gösterge bakımından ilk sırada yer alıyordu. Kişi başına düşen doktor ve yatak sayısı, kişi başına düşen otomobil, okullaşma ve mevduat oranları bakımından Ankara o çalışmada da birinci sırada yer alıyordu.

 

11 MADDEDE ZİRVEYE YOLCULUK

Zenginlik: Kişi başına 20 bin 334 TL ile Türkiye‘deki toplam mevduatın yüzde 17‘si "Ankara‘da... 4 yetişkinden birinin otomobili,"3 kişiden birinin evi var. Ankaralı yılda 5 bin 150 TL vergi ödüyor, evinde 639 kilovat saat elektrik tüketiyor.

İş ve Yatırım: İşsizlik oranı yüzde 12.1 istihdam oranı ise yüzde 41,1. Kişi başına düşen kamu yatırım da 283 TL.

Alışveriş: AVM sayısı ise 31.

Konaklama: 5 yıldızlı toplam 13 adet otel bulunuyor.

Eğitim düzeyi: Okur yazar oranı yüzde 92,9. Beş yetişkinden biri üniversite mezunu.

Sanat: 2010‘da 163 sinema ve 26 tiyatro salonu var.

Sağlık: 331 kişiye bir doktor, 307 kişiye bir hastane yatağı düşüyor.

Öğretim: 15 anaokulu, 20 ilköğretim ve 18 ortaöğretim öğrencisine birer öğretmen düşüyor. Hava: Şehrin yüzde 14,7‘si orman alanı, hava kalitesi ise iyi.

Suç: Geçen yıl işlenen suç sayısı 100 bin 875.

Trafik: 2010‘da her 37 araçtan biri kaza yaptı.

  

GÜVENLİKTEN SANATA KADAR 6 ÜST BAŞLIK

EN yaşanabilir kent araştırmasının sonuçları ekonomi, eğitim, sağlık, kent hayatı, güvenlik ve kültür-sanat olmak üzere 6 farklı üst başlık altında gerçekleştirildi.

 

Araştırmada sıralama ise, işsizlik oranı, kişi başına ödenen vergi miktarı, havayolu kullanım oranı, elektrik tüketimi, ormanlık alan, araç başına düşen trafik kazası, spor tesisi altyapısı, deprem riski, müze ziyaretçi sayısının nüfusa oranı ve kişi başına ortalama kira geliri gibi göstergelere verilen puanlarla belirlendi.

 

CNBC-E BUSİNESS DERGİSİ TARAFINDAN ANKARA‘NIN 4.KEZ TÜRKİE‘DEKİ EN YAŞANABİLİR KENT OLMASI, KENTİN İLERİ GELENLERİ TARAFINDAN OLUMLU VE HAK EDİLEN SONUÇ OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ

Alınan bu sonuç tesadüf değil

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek: Bu büyük bir gurur kaynağıdır. Emeği geçen herkese, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olarak teşekkür ediyorum. Ankara olarak bu istikran el birliği ile devam ettirmeliyiz. Organize sanayi bölgeleri ile yeni yaptığımız iş birliği bu olayı iyice pekiştirecektir. Düşük olan performansları düzeltmek için de el birliği ile elimizden geleni yapmamız lazım. İnanıyorum ki tüm kentler Ankara‘ya gıpta ile bakacaklar. Ankara Büyükşehir Belediyesi‘nin Avrupa Parlamentosu 2009 yılı en büyük ödülü almasının bir tesadüf olmadığı bir kez daha ortaya çıktı. Ankara artık bir başka güzel, Ankaralı olmaktan bu kentte yaşamaktan artık her Ankaralının gurur duyacağına inanıyorum. Büyükşehir Belediyesi olarak 2012 ve 2013‘de gerçekleştireceğimiz projelerle birinciliği elimizden bırakmamak için her türlü gayreti yapmaya devam edeceğiz.

 

Yaşamak Çok Kolay

Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci: Türkiye‘nin en güvenilir kenti bana göre.. Huzurlu, güvenilir. Yaşamak son derece kolay. Ankara‘nın ekonomisi belli bir seviyede ve düzgün.. İstikrarlı bir şehir. Eğitim ve kültür önemli.. Ankara‘da 35‘in üzerinde müze var.. Üniversiteler ve tiyatrolar var, AVM‘ler var.. Günlük ihtiyaçlan giderecek her şey var. Dolayısıyla Ankara‘nın en yaşanılır kent olması kaçınılmaz.

 

Çalışmaya Devam

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar: Altyapı açısından diğer şehirlerimize göre Ankara Cumhuriyetten sonra geliştiği için daha güzel bir altyapıya sahip. Bu güne kadar görev yapan genel ve yerel idari yöneticileri Ankara‘ya çeşitli hizmetler yapmışlardır. Bir memur kentinden sanayi kenti haline gelen Ankara gün geçtikçe daha da güzelleşiyor. Emeği geçen tüm yerel ve genel yöneticilere, çivi çakan herkese Allah razı olsun diyorum. Hepimiz bunun için çalışıyoruz. Altındağ da, Mamak‘ta ve Çankaya‘daki arkadaşımız da Ankara için çalışıyor. Eksiklerimiz için çok çalışmaya devam etmeliyiz.

  

Öncelikle Ulaşım Olmalı

Şehir Plancıları Odası Orhan Sarıaltun: Kategorisi ve sınıflandırılmasının ne olduğunu bilmiyorum. Metropol bir kentte, her yere ulaşan modern bir raylı toplu taşıma sistemi yoksa, hangi kategori ile bu kent birinci çıkıyor anlamakta zorlanıyorum. Kentin yaşanabilir olması için, kent içi ulaşımının olması lazım. Eskiden Ankara tüm ülke kentlerine örnek bir kentti. Planlı, yaşam kalitesi üst düzeydi ve kent içi ulaşımda büyük ölçekli sorunlar yoktu. Hatta Türkiye‘de ilk kez metro çalışmalarının başladığı kentti. Fakat yaşam kalitesi Ankara‘da git gide düşüyor. Kent ulaşımındaki yatırımların zamanında ve doğru yapamamasından, kent merkezinde yaya değil araç öncelikli yaklaşımlardan dolayı yaşam kalitesi düşüyor. Bir de altyapı eksikliklerimizden dolayı yaşam kalitesi düşüyor. Seller basıyor, kar yüzünden araçlar gidemiyor. Türkiye‘deki illerle karşılaşırsanız Ankara birinci çıkabilir ama Avrupa kentleri ile karşılaşırsanız gerçek durumu ortaya çıkarsınız.

 

İşe De Zaman Var Eğitime De

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan: Çıkan sonuçlar ile aynı kanaatteyim. Büyük bir şehir olmasına rağmen, Türkiye‘nin bir çok yerini görmüş ve yaşamış bir kişi olarak ifade ediyorum, Ankara yaşanabilir bir şehir.. Kaldı ki eğitim sıralamasında gerek ilköğretim ve orta öğretim gerekse üniversite eğitiminin kalitesi hiçbir şekilde inkar edilmez. Bu durum, Uluslararası üniversite derecelendirme şirketlerinin puanlarında da kendini gösteriyor. Ankara‘da insan dolu dolu yaşıyor, zamanı 24 saat yaşıyor. Ankara‘da eğitme, işe ve eğlenceye bolca zaman ayırabiliyorsunuz. Bozkırın içinde yeşil bir kent Ankara.

 

TMMOB
Şehir Plancıları Odası

Çerez Politikası & Gizlilik Sözleşmesi

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için amaçlarla sınırlı ve gizliliğe uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Çerezleri nasıl kullandığımızı incelemek ve çerezleri nasıl kontrol edebileceğinizi öğrenmek için Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz

kişisel verilerinizin Odamız tarafından işlenme amaçları konusunda detaylı bilgilere KVKK sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

"/>