GİRİŞ
YARGI KARARLARINDA PLANLAMA
Sayın Belma Babacan Tekinbas`ın derleyerek Odamız yayınları arasına eklenmesini sağladığı bu önemli ve nitelikli yayın kentsel planlama alanından, kuram ve uygulama alanına katkı yapacak kapsamlı bir araştırma ve deneyim aktarılmaktadır. İmar mevzuatı konusunda az da olsa yayın bulunmaktadır. Bu araştırmada ise planlama alanı "imar" ile sınırlandırılmamakta, farklı türdeki planların kuramsal nitelikleri ve mevzuattaki tanımları sunulmakta, mahkeme kararları üzerinden uygulama ilkeleri irdelenmektedir. Başka bir deyişle "Yargı Kararlarında Planlama", planlama esasları, şehircilik ilkeleri ve kamu yararı gibi genel ve soyut ilkelerin uygulamadaki karşılıklarını ve detaylı açılımlarını örnekler üzerinden açıklamakta, uzun süredir ve hatta giderek daha yakıcı ihtiyacını hissettiğimiz bu norm ve kodları, ete kemiğe büründürmektedir.
Danıştay ve İdare Mahkemeleri karar örnekleri üzerinden planlamaya ilişkin uyuşmazlıklar incelenmekte, dava konusunda mahkemenin yorumu irdelenmekte ve planlamanın uygulama boyutu üzerinden genel ilkeler ve yaklaşımlar sunulmaktadır. Başta farklı ölçeklerdeki imar planları olmak üzere, planlamanın farklı türlerine ilişkin tanım ve örneklerin de yer aldığı bu çalışmada, mevzuattaki biçime veya içeriğe ilişkin genel kuralların ötesine geçilerek uyuşmazlık konusu plan örnekleri üzerinden bilimsel ve teknik gerekçelere dayanan yorumlar aktarılmaktadır. Geniş bir deneyim ve kuramsal temelin yansıtıldığı bu kitabın, biz şehir plancılarının olduğu kadar, hukukçular, yerel yöneticiler ve uygulama alanında rol alan diğer uzmanlar için önemli bir kaynak niteliği taşıyacağı şüphesizdir.
Odamız yönetim kurulu; bu kitabın yayın haline getirilmesini kararlaştırırken kamu yararı odaklı, şehircilik ilke ve esasları ile bunlara bağlı etik kod ve normların geliştirilmesi sürecinde önemli bir aşama olarak gördüğü bu kitabın, planlama ve imar mevzuatına ilişkin yeni düzenlemelere yön vermesi, kuramsal çalışmalara ve planlama pratiğine açılımlar sağlamasını amaçlanmıştır.