SUNUŞ
Şehir planlama mesleği teknik ve mekansal estetik içeriğinin çok ötesinde halkımızın gündelik yaşamını ve geleceğini etkileyen ekonomik, sosyolojik ve psikolojik boyutlara sahip çok katmanlı ve geniş kapsamlı bir içeriğe sahiptir. Yaşadığımız mekânı biçimlendiren şehir planlama meslek alanında olumlu ve olumsuz her gelişme doğrudan yaşamımızı da etkilemektedir. Bu sebeple yaşamımızı güzelleştirmek için, yaşadığımız mekânları iyileştirmeye, yaşadığımız mekânları iyileştirmek için de şehir planlama mesleğini geliştirmeye ihtiyacımız vardır.
Bu tespiti doğrular biçimde yaşamımızın her geçen gün zorlaştığı bu dönemde, kentlerimizde ve kırsal yerleşimlerimizde yaşam kalitesi düşmüş; tüm bunlara koşut olarak şehir planlama meslek alanına dair sorunların çeşidi ve boyutu da artmıştır.
Meslek alanını geliştirmek, bu konuda çalışmalar yapmak ve öneriler geliştirmek konusunda Anayasal olarak yetkilendirilen TMMOB Şehir Plancıları Odası olarak yönetimde bulunduğumuz 32. Dönem içerisinde mesleğimiz, yaşam alanlarımız ve meslektaşlarımızla ilgili olarak sorunların tespiti ve bu sorunlara çözüm önerilerimizi sunmak amacıyla bu çalışma kaleme alınmıştır.
Çalışma, meslek camiamızda en üst düzey katılım sağlanarak yürütülmüştür. Bu çerçevede öncelikle tüm şubelerimiz bünyesinde yere ve yöreye özgü çalışmalar sürdürülmüştür. Daha sonrasında şubelerimizde düzenlenen Danışma Kurullarında öne sürülen görüşlerle oluşturulan konu başlıkları sınıflandırılmış ve ana çalışma temaları belirlenmiştir. Akabinde, ana temalarla ilgili olarak tüm üyelerimizin katılımına açık şekilde çalışma grupları oluşturulmuştur. Çalışma gruplarından çıkan sonuç metinler tekrardan çalışma gruplarına katkı koyan üyelerimizle ve uzman kişilerle paylaşılarak metin son haline getirilmiştir.
Çalışmanın temel hedefi, merkezi ve yerel düzeyde gerçekleştirilecek olan seçimlerin yaklaştığı bir dönemde yaşam alanlarımıza, mesleğimize ve meslektaşlarımıza dair birikmiş sorunları katılımcı şekilde ortaya koymak ve bu sorunlara dair çözüm önerilerimizi ilgili tüm çevrelerle paylaşıp belirttiğimiz çerçevede çözümlerin hayata geçirilmesini sağlamaktır.
Çalışma en temelde Şehir ve Bölge Planlama Mesleği`nin sorunlarını ve çözüm önerilerini içerse de esasen ortaya konulan sorunlar tüm yurttaşlarımızın sorunudur ve ürettiğimiz çözümler de en başta onların hayatını kolaylaştırmak amacıyla üretilmiştir. Çünkü ünlü kent düşünürü Henry Lefebvre‘in belirttiği gibi "Hayatı değiştirmek için mekanı değiştirmek gerekir".
Bu vesileyle Şehir Plancıları Odası olarak bu çalışmaya katkı koyan tüm üyelerimize ve farklı mesleklerden katkı sunan tüm meslek insanlarına teşekkür eder, TMMOB Şehir Plancıları Odası tarihine de düşülen bir not olacağına inandığımız bu çalışmanın yaşamı ve mekanı güzelleştirmek adına faydalı olmasını dileriz.
TMMOB Şehir Plancıları Odası
32. Dönem Yönetim Kurulu