TMMOB 2. SU POLİTİKALARI KONGRESİ
TMMOB 2. SU POLİTİKALARI KONGRESİ
20-22 Mart 2008
Ankara
1. DUYURU
Giriş
Yaşadığımız çağda su kaynakları artık küresel boyutlarda önemli sorunlarla karşı karşıyadır. Su kıtlığı, belirgin ve yaygın bir sorun haline gelmekte; dünyanın pek çok yerinde sel felaketleri yaşanmakta; su kalitesi hemen her ülkede hızla bozulmakta ve bu sorunlar, sosyal ve ekonomik açıdan zincirleme pek çok soruna da neden olmaktadır. Bu sorunların en önemlisi ekosistemlerdeki yaşamın sürdürülebilirliğinin tehdit altında olmasıdır. Bu sorunlar, su kaynaklarının geliştirilmesi, denetimi ve yönetiminde yeni yaklaşımlara gereksinim olduğunu ortaya koymuş ve konu, uluslararası toplantı, program ve komisyonlarda ele alınmaya başlanmıştır.
Doğal kaynak olarak suyun, küresel düzeyde vurgulanan önemine rağmen, bugün pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye‘de de giderek artan "su kıtlığı" ve "kirlilik" sorunları yaşanmaktadır. Bazı dönemlerde bu kıtlığın nedeni doğal hidrolojik koşullardan kaynaklanmakla birlikte, günümüzde oluşan temel neden su kullanımının artması ve çeşitlenmesidir. Ülkemizin su kaynakları da hızlı nüfus artışı ve endüstriyel gelişim, artan tarımsal üretim ve kirlilik unsurlarının baskıları altındadır. Havzalarımız aynı zamanda, su yönetimi açısından kurumsal, yasal, yönetsel ve sosyo-ekonomik unsurlar ile birlikte, planlama/karar verme sürecinde gözetilen politikalardan etkilenmektedir. Esas olarak bugün çoğu ülkede olduğu gibi Türkiye‘de de yaşanan su sorunlarının temelinde yönetim ve politika eksiklikleri yatmaktadır.
Ülkemizdeki hızlı nüfus artışının yol açtığı gıda ve bunun sonucu olarak sulama gereksinmesindeki artışın yanı sıra, sosyo-ekonomik kalkınmanın gereği olan hızlı kentleşme ve sanayileşmenin su sağlanımına yönelik olarak getirdiği istem giderek yoğunluk kazanmaktadır.
Ülkemizdeki yerüstü ve yeraltı su kaynakları ile ilgili ekonomik potansiyelin sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda çevresel etkiler dikkate alınarak geliştirilebilmesi, sosyo-ekonomik gelişmede de sürekliliğin sağlanması açısından önem taşımaktadır. Sürdürülebilir su yönetimi politikalarının uygulanabilmesi ise; su üretimi ve tüketimi ekseninde hukuksal ve kurumsal yapılar, kurumlar arasındaki eşgüdüm, katılımcı yönetim, hakça paylaşım, eğitim, kültür, araştırma-geliştirme ve uygun teknolojilerin seçimi ile doğrudan ilişkilidir.
Diğer yandan, su hizmetleri yönetimi üzerine geliştirilen küresel politikalar sonucunda, çokuluslu su şirketlerinin sektördeki ağırlıkları ve politika belirleme güçleri giderek artmaktadır. Suyun ekonomik bir meta olduğu ve su yönetiminde kamu ağırlığının azalması ve piyasa mekanizmalarının daha etkin olması şeklindeki uluslararası politik yaklaşımlar ağırlık kazanmaktadır.
İklim değişimi senaryolarının etkili biçimde tartışıldığı bu süreçte, su yönetimi konusunda uluslararası politikaların ulusal çıkarlarımız ve toplumsal gerçeklerimiz ışığında değerlendirmeye alınarak tartışılmasına gereksinme vardır. Bunun yanı sıra, AB‘ye giriş sürecinde Türkiye‘deki yapısal düzenlemelerin su kaynakları yönetimi ve su hizmetleri yönetimi alanlarında ortaya çıkaracağı yeni kurumsal yapılar ve yönetim politikaları, ülke ve toplum çıkarlarımız açısından ele alınarak incelenmelidir.
Sınıraşan sularımızın yönetimi üzerinde uluslararası ilginin yoğunlaştığı bir süreç yaşanmaktadır. Su kaynaklarımız üzerindeki ulusal denetimin zayıflaması ve bu kaynakları geliştirmemizin kısıtlanması sonucunu doğurabilecek planlar ele alınarak incelenmeli ve irdelenmelidir.
TMMOB 2. Su Politikaları Kongresi, tüm bu konuların ulusal ve uluslararası, yasal, sosyo-ekonomik, teknik, hidropolitik ve iklimsel açılardan ele alınarak çeşitli yönleri ile tartışılacağı bir platform yaratılması ve söz konusu Kongre‘den elde edilecek kamuoyu görüşünün 2009 Dünya Su Forumu‘na yansıtılması amacına yönelik olarak düzenlenmektedir.
Bu amaç ve ilkeler doğrultusunda bu kongrede ele alınacak konu başlıkları:
1. SU KAYNAKLARI POTANSİYELİ, KORUNMASI, GELİŞTİRİLMESİ, PLANLAMASI
- Su kaynakları potansiyelinin mevcut durumunun belirlenmesi
- Orman ekosistemleri, toprak, mera gibi doğal kaynakların su potansiyeline etkileri
- İklim değişimi ve su potansiyeline etkileri
- Yeraltı ve yerüstü sularının korunması (plansız kullanım ve çözüm önerileri)
- İçme ve kullanma, tarım, sanayi amaçlı su ihtiyacı eğilimleri ve su kaynaklarının ihtiyaca yönelik olarak geliştirilme durumları (barajların, göletlerin inşası vb.)
- Havza ve havzalar arası su kaynakları planlamasında mevcut durum
2. SU KAYNAKLARI VE SU HİZMETLERİNİN YÖNETİMİ
- Yeraltı ve kaynak sularının planlı kullanımı ve yönetimi, su kaynaklarının planlı kullanımına yönelik merkezi ve yerel düzeydeki arayışlar
- Türkiye‘de tarımsal sulama yönetimi (sorunlar, çözüm önerileri)
- Kentleşmenin su kaynakları ve yönetimine etkileri
- Su hizmetlerinde kamu-özel yönetim tercihleri ve sosyo-ekonomik etkileri
- Suyun maliyeti, fiyatlandırılması
- Su hukuku ve sağlıklı suya erişim hakkı
- Akarsularımızda su kirliliği sorunları ve giderilme olanakları, atık su yönetimi
- Etkin su kullanımı (su kullanım alışkanlıkları, su kullanım kültürü, su kaynakları yönetiminde etkin su kullanımının yeri )
- Su kullanımının çevresel etkileri ve çözüm arayışları
- Sürdürülebilir su yönetimi açısından havzalarımızın durumu
3. ULUSAL VE KÜRESEL SU POLİTİKALARI
a- Türkiye‘deki hukuksal düzenlemeler ve su politikalarına etkileri
b- Türkiye‘deki kurumsal düzenlemeler ve su politikalarına etkileri
c- AB, DB, DTÖ, DSK, bölgesel kalkınma bankaları, su tekelleri eksenli yapısal düzenlemeler ve su politikalarına etkileri
d- Küresel, bölgesel ve ulusal açıdan sınıraşan ve sınır oluşturan sular ve su politikalarına etkileri
e- Su güvenliği (kimyasal saldırılar, baraj güvenliği vb. açılardan)
4. SUYUN ÇEVRE, TOPLUM, EĞİTİM VE KÜLTÜR BOYUTLARI
a- Çevresel boyut (çevresel sürdürülebilirlik, ekosistemin su ihtiyacı)
b- Toplumsal boyut (sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik, kalkınma, toplumsal adalet, göç vb. boyutlar)
c- Eğitim boyutu (eğitimin su kullanım alışkanlıklarına etkileri vb.)
d- Kültür boyutu (su yapıları ve kültürel mirasın korunması ilişkisi vb.)
Bildiri Çağrısı ve Sunumlar
Kongre‘de bildiri sunmak isteyen kişi ve kuruluşların, 800-1000 sözcükten oluşan genişletilmiş bildiri özetlerini, Kongre Sekreterliğine e-posta yolu ile, 3 Ağustos 2007 Cuma günü, saat 17:00‘ye kadar "Başvuru Formu" ekinde ulaştırması gerekmektedir.
Bildiri Kabul Kuralları
- Bildiriler kişi ve kuruluşlar adına verilebilir.
- Çeviriler, ticari amaçlı yazılar, kaynağı belirtilmeden yapılan alıntılar içeren bildiriler, tamamen teknik nitelikli olan çalışmalar kabul edilmeyecektir.
- Genişletilmiş bildiri özetleri, konunun hakemleri tarafından incelenerek, kongreye kabul edilebilirlik açısından bir ön değerlendirmeden geçirilecektir.
- Uygun bulunan genişletilmiş bildiri özetleri yazar(lar)ına, bildiri düzenleme kurallarını da içeren tamamlayıcı bilgilerle birlikte gönderilecektir.
- Bir özetin uygun bulunması, bildirinin Kongrede sunulmak üzere kabul edilmiş olduğu anlamını taşımamaktadır. Kabul kararı, bildiri tam metni üzerindeki değerlendirme sonucunda kesinleşecektir. Kabul edilen bildirilerin tamamı Kongre Kitapçığı‘nda yer alacak, ancak sunulacak olan bildiri sayısı program olanakları çerçevesinde belirlenecektir.
Genişletilmiş Özet Yazım Kılavuzu
- Özetler 800-1000 sözcükle sınırlandırılmıştır. Özetler 800 sözcükten az olmamalıdır.
- Özet metin bilgisayarda Word ile 1,5 satır aralıkla, Times New Roman fontu ve 12 punto ile yazılmalıdır.
- Özet metinde; bildiri başlığı, yazar(lar) bilgisi, adres, elektronik posta (elmek) adresi, çalışma yöntemi, amaç ve kapsam, bulgular, ana kaynaklar yer almalıdır.
- Özet metinde gerek duyuluyorsa tablo, şekil ve fotoğraflar da konulabilir. Ancak bu tür görsel malzeme özet metnin %10‘unu geçmemeli, okunabilir netlikte ve düzende olmalıdır.
Kayıt ve Katılım
Kongre delege katılım ücreti 100 YTL‘dir. Bildiri sunacak kişilerden katılım ücreti alınmayacaktır. Kongreye katılmak isteyen tüm kişi ve kuruluşların bu formu doldurup göndermeleri gerekmektedir. Kongre başvuru formu http://www.imo.org.tr/supolitikalari/ adresli internet sayfamızda da sunulmaktadır. Kongreye birden çok delege ile katılacak kurum ya da kuruluşların delege isimlerini bir liste halinde göndermesi yeterlidir.
Kongre Takvimi
03.08.2007 – Bildiri Özetlerinin Son Teslim Tarihi
05.10.2007 – Bildiri Özetlerinin Değerlendirme Geri Bildirim Tarihi
16.11.2007 – Bildiri Tam Metni Son Teslim Tarihi
20-22 Mart 2007 – TMMOB 2. Su Politikaları Kongresi
Yürütme Kurulu
Jale ALEL, İnşaat Mühendisleri Odası
Ahmet GÖKSOY, İnşaat Mühendisleri Odası
Prof. Dr. İbrahim GÜRER, Gazi Üniversitesi
Prof. Dr. Nilgün HARMANCIOĞLU, Dokuz Eylül Üniversitesi
Prof. Dr. Bihrat ÖNÖZ, İstanbul Teknik Üniversitesi
Prof. Dr. Hızır ÖNSOY, Karadeniz Teknik Üniversitesi
Gülay ÖZDEMİR, İnşaat Mühendisleri Odası
Düzenleme Kurulu
Mehmet AKYÜREK, Şehir Plancıları Odası
Erşat AKYAZILI, Maden Mühendisleri Odası
Jale ALEL, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi
Alaeddin ARAS, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği
Prof. Dr. Orhan BAYKAN, Pamukkale Üniversitesi
Mehmet BİNGÖL, Gıda Mühendisleri Odası
Ertuğrul CANDAŞ, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası
Mustafa DİREN, Meteoroloji Mühendisleri Odası
Özlem ERGENLER, Çevre Mühendisleri Odası
Halil GEZER, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği
Ahmet GÖKSOY, İnşaat Mühendisleri Odası
Mehtap GÜL, Ziraat Mühendisleri Odası
Hakan GÜNDAY, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği
Prof. Dr. İbrahim GÜRER, Gazi Üniversitesi
Prof. Dr. Nilgün HARMANCIOĞLU, Dokuz Eylül Üniversitesi
İsmail KÜÇÜK, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği
Cem KÜKEY, Elektrik Mühendisleri Odası
Ahmet LEZGİ, Jeofizik Mühendisleri Odası
Prof. Dr. Halil ÖNDER, Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Prof. Dr. Bihrat ÖNÖZ, İstanbul Teknik Üniversitesi
Prof. Dr. Hızır ÖNSOY, Karadeniz Teknik Üniversitesi
Prof. Dr. Tülay ÖZBEK, Gazi Üniversitesi
Vedat ÖZBİLEN, Şehir Plancıları Odası
Gülay ÖZDEMİR, İnşaat Mühendisleri Odası
Meryem SARIKAYA, Peyzaj Mimarları Odası
Prof. Dr. Ünal ŞORMAN, Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Baki Remzi SUİÇMEZ, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği
Yard. Doç. Dr. Nilgün Görer TAMER, Şehir Plancıları Odası
Prof. Dr. Ferhat TÜRKMAN, Lefke Avrupa Üniversitesi
Selçuk ULUATA, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği
Şuayip YALMAN, Makina Mühendisleri Odası
Ali Burak YENER, Jeoloji Mühendisleri Odası
Dursun YILDIZ, Devlet Su İşleri
Bilim Kurulu
Prof. Dr. Necati AĞIRALİOĞLU, İstanbul Teknik Üniversitesi
Prof. Dr. Turhan AKÜZÜM, Ankara Üniversitesi
Dr. Ahmet ALPASLAN, İZKİ Genel Müdürü
Prof. Dr. Doğan ALTINBİLEK, IHA ve TÜRSEB Başkanı
Saffet ATİK, Şehir Plancıları Odası
Prof. Dr. İlhan AVCI, İstanbul Teknik Üniversitesi
Av. Ömer AYKUL, TEMA Vakfı
Prof. Dr. Mehmetçik BAYAZIT, İstanbul Teknik Üniversitesi
Prof. Dr. Orhan BAYKAN, Pamukkale Üniversitesi
Prof. Dr. Ertuğrul BENZEDEN, Dokuz Eylül Üniversitesi
Özden BİLEN, Devlet Su İşleri Eski Gn Müd.
Dr. Erol ÇAKMAK, Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Doç. Dr. Oya ÇİTÇİ, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü
Doç. Dr. Taylan DERİCİOĞLU, Bölge Plancısı
Edip DOĞRUSÖZ, Yargıtay Eski Üyesi
Mustafa DÖNMEZ, Avrupa Birliği Eski Genel Sekreter Yardımcısı
Dr. S. Saim EFELERLİ, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi
Prof. Dr. Mehmet EKMEKÇİ, Hacette Üniversitesi
Prof. Dr. Veysel EROĞLU, Devlet Su İşleri Genel Müdürü
Prof. Dr. Uçkun GERAY, İstanbul Üniversitesi
Prof. Dr. Birgül Ayman GÜLER, Ankara Üniversitesi
Ali GÜNYAKTI, Doğu Akdeniz Üniversitesi
Prof. Dr. İbrahim GÜRER, Gazi Üniversitesi
Prof. Dr. Can HAMAMCI, Ankara Üniversitesi
Prof. Dr. Nilgün HARMANCIOĞLU, Dokuz Eylül Üniversitesi
Prof. Dr. Yüksel İNAN, Bilkent Üniversitesi
Prof. Dr. Mikdat KADIOĞLU, İstanbul Teknik Üniversitesi
Prof. Dr. Rıza KANBER, Çukurova Üniversitesi
Prof. Dr. Halil KARAHAN, Pamukkale Üniversitesi
Dr. Filiz KARTAL, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü
Prof. Dr. Muhteşem KAYNAK, Gazi Üniversitesi
Doç. Dr. Nejat KELOĞLU, Şavk Enerji
Doç. Dr. Ayşegül KİBAROĞLU, Orta Doğu Teknik Üniversitesi
İsmail H. KULAKSIZOĞLU, İller Bankası Emekli Genel Müdür Vekili
Prof. Dr. Türkel MİNİBAŞ, İstanbul Üniversitesi
Prof. Dr. Servet MUTLU, Başkent Üniversitesi
İnş. Yük. Müh. Gökdal OKAY, YOLSU Mühendislik
Dr. Mine ORHON, Danışman
Yard. Doç. Dr. Muhlis ÖĞÜTÇÜ, Dokuz Eylül Üniversitesi
Prof. Dr. Halil ÖNDER, Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Prof. Dr. Bihrat ÖNÖZ, İstanbul Teknik Üniversitesi
Prof. Dr. Hızır ÖNSOY, Karadeniz Teknik Üniversitesi
Prof. Dr. Tülay ÖZBEK, Gazi Üniversitesi
Prof. Dr. Ünal ÖZİŞ, Dokuz Eylül Üniversitesi
Prof. Dr. Hasan Zuhuri SARIKAYA, Çevre ve Orman Bakanlığı
Prof. Dr. Zekai ŞEN, İstanbul Teknik Üniversitesi
Prof. Dr. Ünal ŞORMAN, Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Yard. Doç. Dr. Levent TEZCAN, Hacettepe Üniversitesi
Prof. Dr. Ferhat TÜRKMAN, Lefke Avrupa Üniversitesi
Prof Dr. İstemi ÜNSAL, İstanbul Teknik Üniversitesi
Prof Dr. Beyhan YEĞEN, İstanbul Teknik Üniversitesi
Dursun YILDIZ, Devlet Su İşleri