DİYARBAKIR'DA KORUMA SEMPOZYUMU DÜZENLİYORUZ
Bu etkinliği, Odamızın görevleri ve meslektaşlarımızın gereksinimlerinin çakıştığı güncel bir alana katkıları açısından önemsiyoruz. Gerekçelerimizden biri olarak, yeni Koruma Kanunu ve Yönetmelikleri şehir plancılarına önemli görevler ve haklar, yerel yönetimlere de yeni olanaklar tanımlıyor. Oysa bu konudaki bilgi birikimimizin yetersiz olduğu ve yeterince paylaşılmadığı da ortada. Ülkemizde koruma sorunsalının kuramsal açılımlarından kurallarına, finansman olanaklarından örgütlenme modellerine, planlama süreç ve örneklerinden yerel yönetim deneyimlerine kadar birçok açıdan tartışılmasına gereksinim duyuyoruz.
Bu çerçevede sempozyumun hedefleri;
- Koruma mevzuatı hakkında tanıtıcı ve öğretici bilgiler sunmak
- Yeni yasal düzenlemelerde yer alan model ve araçların kullanılmasında meslektaşların bilgilenmesini sağlamak
- Kültürel mirasın korunmasında kent planlamanın teorik ve pratik açılımlarını tüm paydaşlarla tartışmak ve geliştirmek
- Koruma Amaçlı İmar Planı pratiğine yönelik fayda sağlamak
- Yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin ve halkın farkındalık düzeyini artırmak
- Ülkenin diğer bölgelerinde seri koruma etkinlikleri için model oluşturmak
olarak,
Hedef kitlesi;
- Meslektaşlar
- Oda Örgütü ve Üyeleri
- İKK
- Koruma Amaçlı İmar Planlarını Yapan/İlgi Duyan Meslektaşlar ve Mimarlar
- Bölgedeki Üniversiteler (Dicle, Harran, Gaziantep)
- Kültür ve Turizm Bakanlığı
- İl Özel İdareleri
- İl Kültür Müdürlükleri
- Valilikler
- Belediyeler
- Sivil Toplum Örgütleri
- Müzeler
- Yatırımcılar
- Yerel Gazeteciler
olarak,
Yer seçimindeki gerekçeler ise;
- Etkinliğin bölgesel ve yerel olmaktan çok ulusal niteliğini öne çıkarmak
- Kuramsal yaklaşımlar, dünya deneyimleri, uluslararası anlaşmalar konularına oturum ayırmak
- Meslektaşların koruma mevzuatını ve koruma amaçlı uygulamaları tanımalarını-tartışmalarını-öğrenmelerini öncelikli hedef olarak almak
- İlgiyi yeni yasal düzenlemelerin model ve araçları konusunda bilgilendirmeye odaklamak
- 3 günlük etkinliğin yoğun bilgilenme, tartışma ve etkileşme ortamında sürmesini sağlamak
- Yerel katılımcılara etkinlik bünyesinde sunuş yapma olanağı sağlamak (belediye başkanları oturumu vb)
- Bölgede tek nokta etkinliklerinin model oluşturmasını sağlayarak ülkenin diğer bölgelerinde de kısa süre içinde benzer format ve birikim eklemeleriyle tekrar edebilmek
olarak belirlendi.
Sempozyumun, bildiri sunuşlarından oluşacak bilimsel toplantı bölümlerinin, gerek bu bildirileri sunan uzmanların gerekse oda, ilgili kurumlar, üniversiteler, plancılar ve yerel basın ile sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla yapılacak, özellikle yörenin sorunlarının masaya yatırıldığı, konsültasyon nitelikli tartışma atölyeleri ile tamamlanması seçildi. Tartışma atölyelerinin verimli geçebilmesi için sunuşların veya özetlerinin yazılı olarak katılımcılara dağıtılması yararlı görülüyor. 2 gün sürecek toplantıların ardından 3. gün, tarihsel çevreyi, kentsel koruma sorunlarını ve planlama uygulamalarını yerinde incelemek üzere teknik geziye ayrılıyor. Bu kapsamda Mardin Antik Kenti'nin veya Diyarbakır'ın gezilmesi planlanıyor. Organizasyon ile ilgili olarak sürdürülen temaslardan olumlu yanıt alınabilirse, yerel yöneticilerin ve temsilcilerin daha aktif olarak katılacağı akşam sohbetleri, tanıtım sunuşları ve sergilerin, etkinliği zenginleştirmesi bekleniyor.
Sempozyum için, Odamız birimlerince ve bu amaçla oluşturulan Düzenleme Kurulunca belirlenen Bilimsel Danışma Kurulu tarafından önerilen konu ve isimleri esas alan bir Program Taslağı oluşturuldu. İlk gün ilk oturum, koruma konusunda kuramsal çerçeveyi, koruma paradigmalarını, bu konuda ulusal ve uluslararası yaklaşımları, modelleri ortaya koyan, kültürel ve doğal değerlerin korunmasında ülkemizi bağlayan çerçeve sözleşmeler, anlaşmalar konusunda bilgi veren, koruma ile planlama ilişkisini tartışan bildirilere ayrılıyor. Bu oturumda korumanın katılım boyutuna, uluslararası işbirliği olanaklarına, ortak programlar ve fonlar ile yeni yasanın finansman olanaklarına ilişkin bildiriler için de çağrı yapıldı. Ayrıca bölgesel ölçekte koruma stratejileri, bölge planlamanın koruma boyutu ve koruma ile turizm arasındaki ilişkiler, bu konuda özel sektöre sağlanan teşvikler ve yasal çerçevenin de bu oturumda tartışılması bekleniyor.
İlk gün ikinci oturumda ise koruma konusunda yeni yasal düzenlemeler, bunların getirdiği yeni modeller ve araçlar hakkında teknik bilgilendirme ve değerlendirmelerin yapılacağı bildiriler belirlendi. Eski yasa ile yeni yasanın karşılaştırılması, koruma eylemleri açısından yeni yasa ve yönetmeliklerin getirdiği yeniliklerin taşıdığı risk ve fırsatların tartışılması bu oturumda gerçekleşecek.
Her iki oturumun sonundaki tartışma atölyelerinde, ağırlıklı olarak düşünsel ve kuramsal içerikli bu bildiriler ışığında yörenin sorunlarının tanımlanması ve çözümlenmesi için bir beyin fırtınası, bir konsültasyon yapılması hedefleniyor.
İkinci gün ilk oturum, bölgede ve bölge dışındaki planlama deneyimlerine, proje sunuş ve tartışmalarına, koruma uygulamalarına, denenmiş yöntem ve araçlar konusunda karşılaştırmalı bildirilere ayrılıyor. Bu kapsamda ayrıca GAP İdaresi, Yerel Gündem 21 Belediyeleri, Tarihi Kentler Birliği ve Çekül, TÜBA, TOKİ, İller Bankası gibi kurumlar ile Koruma Kurullarında görev yapan meslektaşlarımızın koruma konusundaki birikim ve deneyimlerinin değerlendirilmesi için bir bölüm planlanıyor. Diğer yandan, sağlıklaştırma, yenileme, sosyal ve kültürel yaşamın korunması, korumanın kurumsallaşması bağlamında eğitim ve örgütlenme gibi korumanın ilintili ya da farklı boyutlarını oluşturan konularda da bildiriler sunulması bekleniyor.
İkinci gün ikinci oturumun ise tümüyle yerel karar verici, uygulayıcı, yönetici konumundaki katılımcılara ayrılması düşünüldü. Bu oturumda belediyeler ve valiliklerce kentlerini, hedeflerini, sorunlarını, planlama pratiğini tanıtıcı sunuşlar yapmaları bekleniyor.
İkinci günün oturumları ardından yine tartışma atölyeleri, bildiri sunanların görüş ve düşüncelerini, diğer katılımcıların değerlendirmeleriyle buluşturacak, yöreye özgü konuların ikinci gün oturumları kapsamında ele alınmasını sağlayacak.