15. İSTANBUL BULUŞMALARI: NE VAR NE YOK İSTANBUL? I 10-11 EKİM
15. İSTANBUL BULUŞMALARI:
NE VAR NE YOK İSTANBUL?
10-11 EKİM 2022 I TAŞKIŞLA
İstanbul her geçen gün metropol kent olmanın sorunları daha da derinden yaşar hala geliyor. Öyle ki, kentin her bölgesinden farklı bir itiraz yükseliyor. Bir yanda zorla yerinden edilen kentsel dönüşüm mağdurları, diğer yanda parklarını savunmaya çalışan mahalle sakinleri, bir başka tarafta boşaltılan askeri alanların kamusal kullanımı için mücadele edenler, bir kıyıda trenlerini bekleyenler, ya da kentin bir başka noktasında, adil bir kent için demokratik katılım taleplerini nöbetleşe yükseltenler… Kentin bir kısmı yıkılıyor, bir kısmı yeniden inşa oluyor… Tüm bunlar gerçekleşirken, merkez ve yerel yetkileri de birbirleri ile çarpışıyor. Merkezin her geçen gün İstanbul`un yerelinden daha fazla yetkiyi kopardığını hep birlikte izliyoruz. Sorunlar giderek derinleşiyor.
Derinleşen bu sorunlar, aynı zamanda bir yeniden paylaşım meselesini de gündeme getiriyor. Mekanın bu süreçte kamusal zeminde paylaşımı, böylelikle yeniden tartışılıyor. Toplumsal yaşamın birer parçası olan farklı toplumsal gruplar (sakinler, mülteciler, göçmenler, beyaz ve mavi yakalılar), turistler, sermayedarlar, İstanbul`un kentsel mekanını çoğu ortak olmayan amaçlarla, farklı sebeplerle kullanırken, toplumsal keskinleşme de artıyor, sınıflar arası sosyo-ekonomik farklar derinleşiyor. Ekonomik krizler, mekânsal yapının yeniden üretiminin temel dinamiklerinden biri haline geliyor.
Kontrolsüz kentsel büyüme eğilimleri, mega projeler, altyapı sorunları, doğal yaşam alanları üzerinde süregelen "planlı" baskılar, istilacı bir kentleşme sürecinin "meşrulaştırıldığı" bir ortamda, afetler, çölleşme, ormansızlaşma, su ve gıdaya erişim sorunları gibi iklim krizlerinin de giderek kapıya dayandığını bizlere gösteriyor.
Tüm bunlar kentsel mekan üzerinde hayat bulurken, küresel bir kent olma iddiası içinde olan İstanbul, bir yandan da küresel dünya içerisinde rekabet avantajı elde etmek için yaratıcı stratejiler geliştiriyor ve bu stratejiler, kentsel mekanda, kent ekonomisinde ve hatta kent yönetiminde bir karşılığa sahipler. 2017 yılından bu yana UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı içinde Tasarım Şehri kimliği ile yeralan İstanbul`da, zanaatin ve küçük ölçekli üretim alanlarının geleneksel ilişkisini, kimliğini ve mekansal örüntüsünü koruyarak tasarım faaliyetlerinin ve yaratıcı sektörlerin küresel bir platform zemininde hayata geçirilmesi öngörülüyor.
Bu kapsamda "İstanbul Buluşmaları"nın 15. sinin teması, "Ne Var Ne Yok İstanbul" olarak belirlenmiştir. Farklı düşünme, pozitif ve umut dolu kavramlar odaklı, fakat negatif kavramları da irdeleyen, coğrafi konum farkındalığı geliştirme, halk ile bütünleşme üst başlıkları ile Derinleşen, Yaratıcı, Paylaşan alt temalarına odaklanılacaktır.
Tema ekseninde planlama öğrencilerinin "Karış Karış İstanbul"u deneyimledikleri, günlük yaşamı kamera ile kayıt altına aldıkları, yaratıcı düşünme, kurgulama, öğrenme, tartışma becerilerini geliştirdikleri bir çerçevede Atölyeler kurgulanmıştır. 10-11 Eylül 2022 tarihlerinde gerçekleşen Atölyelerin sunuşları İstanbul Buluşmaları`nda gerçekleştirilecektir.
10-11 Ekim 2022 tarihlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Taşkışla Binası`nda 109 numaralı Prof. Nezih Eldem Salonu`nda gerçekleşecek olan 15. İstanbul Buluşmaları`na ilgili herkes davetlimizdir. Gelin İstanbul`un Ne Var, Ne Yok diyerek hem hatrını soralım, hem de varını ve yoğunu beraber irdeleyelim.
Afişe, programa ve tema metinlerine eklerden ulaşabilirsiniz.
Düzenleme Kurulu Adına,
TMMOB Şehir Plancıları Odası
İstanbul Şubesi