Muğla İli, Fethiye İlçesi, Faralya Mahallesi, Hisar Mevkisi ve çevresindeki alanları kapsayan bölgede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın 29.07.2019 tarih, 176367 sayılı kararı ile Doğal Sit Alanları yeniden tescil edilmiştir. Karar gereğince, mevcutta Hisar Mevkisindeki ‘Tesbitli Köy Yerleşik Alanı`, daha evvel 3. Derece Doğal Sit Alanı kapsamında iken, ‘Doğal Sit- Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı` olarak tescil edilmiş, Kelebekler Vadisini de kapsayan civar alanları ise daha evvel 1. Derece Doğal Sit Alanı kapsamında iken ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı` olarak tescil edilmiştir.
Şubemizin 08.08.2019 tarihli basın açıklamasında ‘`19.07.2012 tarih ve 28358 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Korunan Alanların Tesbit, Tescil ve Onayına İlişkin Usül ve Esaslara Dair Yönetmelik` hükümleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın 05.01.2017- 99 sayılı ‘Doğal Sit Alanları Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararı` uyarınca Nitelikli Doğal Koruma Alanı olarak tescil edilen alanlar içerisinde, balıkçı barınağı, ahşap iskele, alanın doğal yapısı ile uyumlu çadırlı kamp alanı, bungalov, bekçi kulübesi ve günü birlik faaliyetlerin yapılabileceğini bildirmiştik. Bu alanlarda günübirlik faaliyetler, bungalov, çadırlı kamp alanı gibi kullanımların yapılabilmesi için ‘Koruma Amaçlı İmar Planları`nın yapılması ve ilgili Bakanlıklarda onaylanması zorunludur. Bu sebeple, doğal sit alanlarında yapılan bu düzenlemeler bölgenin doğrudan imara açıldığı anlamı taşımasa da, bu alanlarda yukarıda açıklanan türdeki yapılaşma baskısı artıracak, doğal güzelliklerin hızla tahrip olmasına ve ucu açık kapasitesi belirlenmemiş kullanım biçimlerinin ortaya çıkmasına sebep olacaktır. Tabiatın ülkemize hediyesi olan bu alanların korunarak gelecek nesillere aktarılması en önemli sorumluluk olmalıyken, alana yüklenecek fonksiyon ve yapılaşma doğal dengeyi bozacağı`` ifade edilmiştir.
Sivil Toplum Kuruluşları ve Kamuoyunun tepkileri sonucunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü 04.09.2019 tarihli 205712 sayılı Olur`u ile daha evvel ‘Tespitli Yerleşim Alanı` olup aynı zamanda ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı` olarak belirlenen alan yine 319.688,85 m² ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı` olarak tescil edilmiş ve bir önceki kararda ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı` ve ‘Kesin Korunacak Hassas Alan` olarak belirlenen alanlar yeniden değerlendirilmiş, Kelebekler Vadisini de içeren toplam 3.559.770,75 m² yüzölçümdeki bu alanların alınan kararla ‘Kesin Korunacak Hassas Alan` olarak ilan edildiği görülmüştür. ‘Kesin Korunacak Hassas Alanlara` ait alınan bu kararların Cumhurbaşkanlığı Makamı tarafından en kısa sürede tescil işlemlerinin yapılmasını temenni ederiz.
DOĞANIN KORUNMASI ADINA YAPILAN BU DEĞİŞİKLİK ŞUBEMİZCE MEMNUNİYETLE KARŞILANMIŞ OLUP EKOLOJİK TEMELLİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ ÇERÇEVESİNDE YAPILAN SİT TESCİLLERİNİN AYNI YAKLAŞIMLARLA YÜRÜTÜLMESİ GEREKTİĞİ VE BU KARARDA TESPİTLİ KÖY YERLEŞİK ALANININ ‘SÜRDÜRÜLEBİLİR KORUMA VE KONTROLLÜ KULLANIM ALANI` OLARAK BELİRLENMİŞ BÖLÜMLERİNİN KORUMA AMAÇLI İMAR PLANLARININ İVEDİLİKLE YAPILMASI GEREKTİĞİNİ KAMUOYUNA SAYGILARIMIZLA BİLDİRİRİZ.
TMMOB Şehir Plancıları Odası
Muğla Şubesi Yönetim Kurulu