Kent Konseyi İmar ve Planlama Çalışma Grubu tarafından İmar Barışı ile ilgili yapılan basın açıklaması 23.05.2018 tarihinde Hürses Antalya Gazetesi`nde yayımlanmıştır.
İmar Barışı‘na konseyden tepki
İMAR Barışı yasası ile özellikle deprem bölgelerindeki kaçak yapı yasallaşacağını belirten Başkan Manavoğlu, aynı yasa ile arkeolojik ve doğal SİT alanlarında ki planlama çalışmalarını da etkileneceğini söyledi.
Kent Konseyi İmar ve Planlama Çalışma Grubu, 18 Mayıs tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan ‘‘Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun‘‘ ile mali yükümlülükleri yerine getirilmeden yapılmış kaçak yapıların, yapılan düzenleme ile Yapı Kayıt Belgesi altında kayıt altına alınması amaçlanan İmar Barışı‘nı değerlendirdi. Yapılan değerlendirme sonucunda İmar Barışı‘nın bugüne kadar yasalara aykırı şekilde inşa edilmiş yapıların affedilmesi kent hakkı ve toplumsal adalet anlayışının zedelemesi olduğunu açıkladı.
GELECEK NESİLLERE CEZA
İmar Barışı ile birlikte devlet eliyle kamusal kaynakları kaybettiren plansız mekansal gelişimin teşvik edilmesi, yaşama, kentlere, doğaya ve topluma ihaneti meşrulaştırmak anlamını taşıdığının altını çizen İmar ve Planlama Çalışma Grubu Başkanı Ebru Manavoğlu, ‘‘Depreme dayanıksız binlerce binanın yasallaşması ve kendi kaderine bırakılması demektir.Deprem bölgesi olan ülkemizde imar affı büyük sorun olacaktır‘‘ dedi. İmar Barışı ile bugüne kadar hak, hukuk, adalet çizgisinden ayrılmayanlara, gelecek nesillere bir ceza anlamı taşıdığına da dikkat çeken Manavoğlu; devletlerin en önemli görevleri arasında ülke yurttaşının sağlıklı, güvenli ve insan onuruna yakışır şartlarda barınma hakkına erişimin sağlanması olduğunu da vurguladı.
PLANLAMAYI ETKİLEYECEK
İmar Barışı‘nın arkeolojik ve doğal SİT alanlarını da etkileyeceğine değinen Başkan Ebru Manavoğlu, özellikle sit alanlarında ki planlama çalışmalarını da etkileyeceğini söyledi. Manavoğlu şunları söyledi: ‘‘Antalya gibi doğal ve kültürel bakımdan zengin bir turizm kentinde, birçok hassas ekosisteme sahip arkeolojik ve doğal sit alanını içeren Side ve Adrasan gibi merkezlerin tamamı ile Patara ve benzeri doğal sit alanları, Kaleiçi, Kaş, Alanya Kalesi ve çevresinin ve kentsel yerleşim alanlarındaki tüm kaçak ve ruhsatsız yapılar imar affıyla birlikte Sit Alanlarında çözüm üretilmeye çalışan planlama çalışmalarını da olumsuz olarak etkilenecektir.‘‘ Manavoğlu, yasadışılığı kent mekanında meşrulaştıran İmar Barışı Yasası‘nın iptal edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.