Basına ve Kamuoyuna
TARİHİ ÇARŞI‘NIN SORUNLARI PARÇACI MÜDAHALELERLE ÇÖZÜLEMEZ!
Pirinç Han, İpek Han, Emir Han, Koza Han, Fide Han, Kapalı Çarşı, Uzun Çarşı, Bakırcılar Çarşısı, Okçular Çarşısını kapsayan tarihi çarşı bölgesi Bursamızın en önemli ticaret, turizm ve kültür merkezidir. İpek yolunun başlangıç noktası olan ve dünya kentlerine ticareti öğreten tarihi çarşı bölgesi, gelecek nesillere aktarılması gereken en önemli mirasımızdır.
Kentimiz için değeri paha biçilemez olan bu bölgenin; fiziksel, sosyal, ekonomik ve kültürel özelliklerinin bütüncül bir planlama yaklaşımı ile ele alınması gerekmektedir.Bu bölgenin önemini henüz kavrayamayan kent yöneticilerimiz ise tarihi çarşı bölgesinin ticari hayatına balta vuracak girişimlerine devam etmektedirler.
Kent çıkarlarını, kamusal rantı, planlama ve şehircilik ilkelerini gözetmeden, kentimizi sermayeye rantına açan yöneticilerimiz, tarihi çarşı çevresinde; zafer plaza ve kent meydanı alışveriş merkezlerini yaptıkları yetmezmiş gibi, Atatürk stadyumunu, İpekiş fabrikasını, dericiler kentsel dönüşüm bölgesini, eski hal arazisini, terminalin bitişiğindeki araziyi alışveriş merkezine çevirecek projeler üretmeye devam etmektedirler. Tarihi mirasın korunmasında en dikkat edilmesi gereken husus kullanım fonksiyonlarının devam etmesinin sağlanmasıdır. Kullanım fonksiyonu devam etmeyen ve terk edilen tarihi yapılar yıkılmaya ve yok olmaya mahkumdurlar. Büyük alışveriş merkezlerinin hiçbir analiz ve arz - talep ilişkisi ele alınmadan yapılması tarihi çarşı bölgesinde yer alan 3000 esnafı kepenk kapatma ile karşı karşıya getirmiştir. Ticaret fonksiyonunun bu bölgeden çekilmesi, bölgenin fiziksel çöküşüne neden olacak en önemli etkenlerdendir. Bu uygulamalar ile tenhalaşacak ve terk edilecek bölgeye yönelik sonradan üretilecek hiçbir proje ve müdahale modeli ile bölgenin eski canlılığı sağlanamayacaktır.
Plansız ve programsız, noktasal projelerle günü kurtarmaya çalışan kent yöneticilerimiz; santral garaj bölgesinde kent meydanı adı altında alışveriş merkezine dönüştürmüşler ve daha sonra kentimizin meydana ihtiyacı olduğunu anlayıp, Pirinç Han‘dan, Ulu Cami‘ye kadar olan bölgeyi kent meydanına dönüştürmek için 150 milyon Ytl‘lik kamulaştırma bedelini ödemeyi göze alıp projeler üretmektedirler. Harcanan bizim paramızdır ve kent kaynaklarının bu denli hovardaca kullanılması hepimizi rahatsız etmektedir.
2-3 ay öncesine kadar Cumhuriyet Caddesinde düzenlemeler yapılmış, Osmangazi Belediyesi tarafından çarşı üstü kaplama çalışmaları devam etmekte iken şimdide meydan düzenlemesi çalışmaları söz konusudur. Birbiri ile bütünlük arz etmeyen, parçacı projeler ile tarihi çarşı bölgesini değerlendirmek, sorunların çözümünden çok yeni sorunların oluşmasına sebep olacaktır. Kent yöneticileri tarafından; Bölgenin ulaşım, toplu taşıma sistemine entegrasyon, esnaf - müşteri ve turistlik otopark ihtiyaçları, tarihi dokuya uyumsuz yapılaşma, kaçak ve ruhsata aykırı yapılaşma, tuvalet - yeşil alan gibi ortak kullanım alanı eksiklikleri, ortak kullanım alanlarındaki kaldırım taşı - sokak lambası - kent mobilyaları - tabelalardaki ortak dil eksikliği gibi sorunlarına çözüm bulmak yerine parçacı müdahalelerle günü geçiştirmeye devam edilmektedir.
Biz buradan kent yöneticilerine sesleniyoruz; Tarihi çarşı bölgesinde parçacı ve birbirinden kopuk projeler bir an önce durdurulmalı, Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve bölge esnafının yer alacağı üst bir platform kurularak bölgenin sorunları ve ihtiyaçları bir an önce tespit edilip, bölgenin ekonomik, sosyal, kültürel ve fiziksel ihtiyaçlarını bütüncül olarak ele alacak Hanlar Bölgesi Strateji Planı bir an önce hazırlanmalıdır.