BASINA VE KAMUOYUNA
ATATÜRK STADYUMU ÜZERİNDE OYUNLAR OYNANMAYA DEVAM EDİLİYOR
Bursa‘nın en önemli simgelerinden olan Atatürk Stadyumunu, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından14.06.2007 gün ve 363 sayılı meclis kararı ile otel ve alışveriş merkezine çevrilmek istenmiş, bu durum başta biz meslek odaları olmak üzere Bursa kamuoyu tarafından yoğun tepki almış, sayın Hikmet ŞAHİN‘in basına yansıyan demeçlerinde bu projenin aldığı yoğun tepki sebebiyle rafa kaldırıldığı ifade edilmişti. Biz meslek odaları tarafından Atatürk Stadyumu ve çevresinin korunmasına yönelik Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu‘na tescil başvurusunda bulunulmuş, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 27.06.2007 gün ve 2654 sayılı kararı ile Atatürk Stadyumu, Atatürk Spor Sarayı, Atatürk Lisesi, İpekiş Fabrikası ve Yahudi Mezarlığının bulunduğu alanı 3. Derece Doğal Sit Alanı olarak tescil altına almıştı. Toplumsal dayanışma ile kentine sahip çıkma adına ortak bir paydada toplanan kentlilerin oluşturduğu duruş işe yaramış stadyum korunmuştu. Şimdi sıra stadyumunun Bursa‘ya ve Bursaspor‘a nasıl daha fazla katma değer katacağı yönünde projelerin üretilmesindeydi.
Ancak; rant odaklarının stadyum yerine olan ilgi ve ısrarları tükenmemişti ve bu ısrarları sonucu Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 16.02.2008 gün ve 3416 sayılı kararı ile Atatürk Stadyumu, Atatürk Spor Sarayı, Atatürk Lisesi, İpekiş Fabrikası ve Yahudi Mezarlığının bulunduğu alana ilişkin aldığı 3.derece doğal sit alanı kararını kaldırdı. Biz meslek odaları olarak soruyoruz; şimdi ne olacak? Kendini Bursalı olarak gören herkesin acısıyla, tatlısıyla bir anısının bulunduğu, kentin belleği olan, kentimize ve gelişimine tanıklık eden bu anıtsal yapının Atatürk Stadyumunun, otel ve alışveriş merkezi olarak mı çocuklarımıza miras bırakacağız! Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu‘ndan verdiği bu kararı tekrar gözden geçirmesini talep ediyoruz.
Meslek odaları olarak biz kentimiz üzerinde; rant odaklı olarak kamu yararı gözetilmeden, kent ve kentlinin olan arazilerin birilerine peşkeş çekilmesine , Kentsel toprakların rant baskısı ve spekülasyonlar altında elden çıkmasına ve kentlinin yaşam kalitesini arttıracak sosyal alan üretimi yerine KENT MEYDANI‘nda, terminalin yanında İKEA arazisinde, Mudanya yolu üzerinde KORUPARK‘ta yapıldığı gibi pazarlanmasına izin vermeyeceğiz. Haklı mücadelemizi sürdüreceğiz.
Atatürk Stadyumunun Otel ve Alışveriş Merkezi yapılması fikri, gerek Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından 1998 yılında onaylanan 1/100.000 ölçekli 2020 yılı Çevre Düzeni Planı, gerekse Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2006 yılında onaylanan 1/25.000 ölçekli Merkez Planlama Bölgesi Nazım İmar Planı ana kararları, ilkeleri ile bağdaşmamaktadır. Zaten üst ölçekli Ulaşım Ana Planı hala yapılmamış ve plansızlığın getirdiği kaosun BAT-ÇIK‘lar gibi noktasal çözüm arayışları ile giderilmeye çalışıldığı trafik sorunu Atatürk Stadyumunun Otel ve Alışveriş Merkezi yapılması fikri ile iyice çözülemeyecek bir noktaya gelecektir, tıpkı Kent Meydanı‘nda olduğu gibi....
Biz Meslek Odaları olarak sayın Hikmet ŞAHİN‘e soruyoruz; Bursamıza daha kaç tane alışveriş merkezi yapmayı düşünüyorsunuz? Bu Alışveriş Merkezlerine yer seçerken hangi kriterleri baz alıyorsunuz? Ne tür etüt çalışmaları sonucu karar veriyorsunuz? Bizler üst ölçekli planlarla yönlendirilen, belli plan ve program içerisinde, detaylı yer seçim kriterlerine ve her türlü ekonomik - mekansal - toplumsal analizleri ve etütleri yapılmış alışveriş merkezlerine karşı değiliz. Ancak unutulmaması gereken Bursa‘nın, tarihi ticaret yolları üzerinde; Anadolu‘da bir çok yerleşme köy iken kent olmasından kaynaklanan tarihi ticaret merkezi özelliğinin de yok edilmemesi, koruma kullanma dengesinin oluşturulmasıdır.
Atatürk stadyumunun kent içinde yer seçilmesi ve daha modern tesislerle rehabilite edilmesi kaçınılmaz olabilir. Yapılacak tesislerin ekonomik olması amacıyla öncelikli olarak stadyumun şu anda bulunduğu alanda rehabilite edilip, edilemeyeceği tartışılmalıdır. Bu alanda uygun çözüm bulunamadığı taktirde alternatif arayışlar içine girilmesinde yarar vardır. Ayrıca Stadyumun taşınmak istendiği bölgeyi incelediğimizde, bu alanın Bursa Uluslararası Fuar Alanı bitişiğinde olması, yapılan seçimin doğru bir karar olmayabileceği fikrini karşımıza çıkarmaktadır. Çünkü Bursa kenti ülkede önemli bir sanayi ve üretim gücünü elinde bulundurmaktadır. Otomobil, tekstil, gıda vb. sektörlerde ülkenin önde gelen kentlerinden olan Bursa‘nın, ürettiği ürünleri ülke ve dünya piyasalarında tanıtabilmesi için ihtiyaç duyduğu etkinliklerin başında fuar tanıtımları yer almaktadır. Fuar Alanı açıldığından bu yana sürekli artan bir ivmeyle gelişim göstermiş ve bilindiği üzere geçen yıl ek binalar faaliyete geçirilmiştir. Gelecekte ulusal ve uluslararası piyasa ile rekabet olanaklarının artırılabilmesi için Fuar Alanın daha da genişletilmesi gerekliliği göz ardı edilmemelidir. Düşünülen stadyum projesinin fuar alanı gelişme bölgesi içerisinde yapılmak istenmesi, fuar alanının genişleyip büyümesini olanaksız hale getirecektir.
Yeni bir stadyum yapılması tercih ediliyorsa, bunun diğer spor aktivitelerinin de yer alacağı büyük bir spor kompleksi içerisinde düşünülmesinin daha ekonomik ve uygun olacağı kanısındayız.
Fuar Alanı yanında stadyumun yer alması, hem Fuar Alanının büyümesine engel olacak, hem de büyük bir spor kompleksi yapılması için yeterli alan bulunamayacaktır. Böylece Bursa için önemli iki etkinlik de dar alanlara hapsedilmiş olacaktır. Ayrıca bu alanın böylesine bir yoğunluğu taşıyıp taşıyamayacağı ayrı bir sorun olarak karşımızda duracaktır.
Stadyum için alternatif arayışlara girildiğinde; Atatürk Stadyumunun otel ve alışveriş merkezine çevrilmesi yerine kent merkezinde, kentlinin nefes alabileceği tek ve önemli rekreasyon alanı olan Reşat OYAL Kültür Parkı ile; Atatürk Stadyumu, Atatürk Spor Sarayı, Atatürk Lisesi, İpekiş Fabrikası‘nın bütünleştirilmesini, olumsuz mimarilerinin sağlıklaştırılarak; rekreasyon alanı olan Kültürpark ile kongre merkezi olacak Merinos Atatürk Kültür Merkezi arasında geçişi sağlayan fonksiyonların yüklenmesi gerektiği kanısındayız. Kültür, sanat, tarih ve spor bir arada bu alanlarda gerçekleşebilir, yaşayabilir.
Unutmayalım ki bu kent hepimizin, Bursaspor hepimizin takımı. Ancak kentimizin yaşamsal, bir daha geri kazanılamayacak değerleri, tüm çözüm yolları tüketilmeden, kolaycılıkla yok edilmemeli; kamusal alanlar alışveriş merkezine dönüştürülmemeli, profesyonel futbol takımımıza gelir kaygısı öne çıkarılarak yap/sat mantığı ile Bursa Atatürk Stadyumu ranta açılmamalıdır.Kentimiz ve Bursaspor profesyonelce, kent ve kamu çıkarları doğrultusunda yönetilmelidir.12.03.2008