Etik İlkeler Özlük Hakları
3. YAZ EĞİTİM KAMPI GÜNLÜĞÜ
HABERLER
Yayına Giriş Tarihi
2014-09-11
Güncellenme Zamanı
2014-09-15 16:50:48
Yayınlayan Birim
MERKEZ

 

 KAMPIN 1. GÜNÜ

Kampın ilk günü olan 15 Ağustos 2014 / Cuma günü; İzmir/ Seferihisar-Doğanbey‘de bulunan "Dokuz Eylül Üniversitesi Kamp Tesislerine" gelen yönetici, personel ve çalışanlar derhal kamp ve eğitim hazırlıklarına başladılar. Kampa katılan öğrenciler, öncelikle kampta kullanacakları t-shirt, şapka, çanta, defter v.b. eşyaları; odamız kamp sorumlularından teslim aldılar. Ardından, kamp tanıtım ve bilgilendirme toplantısına katıldılar. Saat 13.00-14.00 arasında verilen öğle yemeği molasının ardından, öğrenciler dalış eğitim seminerine katıldılar.

     

                      (SekaderDernek yöneticileri ve  dalış hocalarından Mehmet Aktekin dalış eğitimi ile ilgili ön bilgi verirken ) 

Oda Genel Başkanımız Orhan Sarıaltun, Oda II. Başkanı Ayşe Işık Ezer ve Odamızın TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Necati Uyar`ın konuşmacı oldukları "TMMOB, Meslek Odaları ve Örgütlenme " semineri düzenlendi. Seminerde TMMOB yapılanması, Oda kuruluşu ve örgütlenmesi, odanın TMMOB içindeki konumuna değinildi. Örgütlenmenin bileşenleri ve örgütlülüğün gerekliliği bu seminerle öğrencilere aktarılmış oldu.

Akşam yemeğinin ardından yakılan kamp ateşi ile birlikte kampın ilk günü geride bırakıldı.

                  

                   (İlk kamp ateşi)

 

KAMPIN 2. GÜNÜ

Kampın 2. Gününde sabah saat 07.30 da kalkan öğrenciler, kahvaltının ardından 10.30`a kadar kendilerine ayrılmış olan vakti değerlendirdiler. Saat 10.30`da başlayan ve Moderatörlüğü Oda Genel Başkanı Orhan Sarıaltun‘un yaptığı, ODTÜ Şehir Planlama Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Çağatay Keskinok`un konuşmacı olduğu; "Mesleki Etik, Uygulama ve Deneyimler"  semineri için öğrenciler bir araya geldi. Seminerde; ilerde planlama mesleğini sürdürecek olan öğrencilerin, hayatları boyunca üstelenecekleri sorumluluklara ilişkin ‘etik, yapıcı, toplum ve hizmet yararı temelli` kararlar verebilmelerini sağlama ve mesleği bu disiplin ile sürdürebilmeleri yönünde bir sunum yapan ve Mesleki Etiğin gerekliliğini vurgulayan Çağatay Keskinok, seminerin devamında da bu kuralların detayları ile uygulama alanları ve karşılaşılan sorunlardan bahsetti. 

                                  

                                 (Orhan Sarıaltun, Çağatay Keskinok)

Seminerin hemen ardından "Ütopya ve Distopya Atölyesi" düzenlendi. Bu atölyeyi, Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim yönetti. Burada, öğrencilerden hayallerindeki ütopik ya da distopik kentleri, bu kentlerin organizasyon ve, işleyişini; bir kağıda üzerinde çizerek veya yazarak anlatmaları istenildi. Öğrenciler, kamp sonuna kadar her gün bu hayallerini resmettikleri kâğıtları biriktirerek, kamp sonunda birlikte tartışma ve değerlendirmeler yaptılar.

Atölye çalışmasının ardından öğle yemeğine geçen öğrenciler, yemek sonrası yazı atölyesine katıldılar. Devamında Halk Oyunları ve Folklor Eğitmeni Sevilay Özkırlı ile halk oyunları çalışmalarına başlayan öğrenciler, akşam yemeği sonrasında ise,  Dans Eğitmeni Cansu Ergin`in verdiği Çağdaş Dans çalışması ile bolca eğlenerek günü bitirdiler. 

 

KAMPIN 3. GÜNÜ

Kampın 3. Gününe de öğrenciler ilk günlerde olduğu gibi saat 07.00 da kalkıp kahvaltının ardından 10.30` a kadar vakitlerini değerlendirdiler. Jeofizik Mühendisi Doç. Dr.Oğuz Gündoğdu, İstanbul Mahalle ve Afet Gönüllüleri Derneğinden Afet Uzmanı Özden Işık ve Mimar Sinan Üniversitesi öğretim görevlisi, şehir plancısı Kumru Çılgın`ın "Kentsel Dönüşüm, Afet ve Barınma Hakkı" seminerine katılan öğrenciler, Afet üzerine detaylı bilgi veren Oğuz Gündoğdu ve Özden Işık‘ın sunumunun ardından, İstanbul`un Sarıyer ilçesine bağlı Derbent Mahallesi`nin riskli alan ilan edilmesinin akabinde gündeme gelen Derbent kentsel dönüşüm projesi, Kumru Çılgın tarafından öğrencilere sunuldu. Derbent mahallesindeki kentsel dönüşüm projesinin getirdikleri ve bu alanda yaşayan insanları karşılaştığı kentsel, fiziksel, sosyal ve ekonomik sorunlar ile uygulama pratikleri tartışıldı.

Verilen öğle yemeği molasının ardından, öğrenciler kamp alanına yakın bölgedeki Seferihisar ve Sığacık gezisine katıldılar. Gezinin ilk durağına, Seferihisar`ın Sığacık mahallesinde yer alan Teos antik kentinden başlayan öğrenciler, Musa Kadıoğlu öncülüğünde alanı gezip antik kent hakkında bilgi topladılar. 

                   

                  (Teos Antik Kenti‘nde Musa Kadıoğlu öğrencileri bilgilendirirken)

Antik kent gezisi ardından Seferihisar merkezde yemek molası veren öğrencilerin sonraki durağı ise tekne turuna başlayacakları Sığacık liman oldu. Limandan  Akvaryum koyuna açılan öğrenciler burada denizin keyfini çıkardılar. 

                    

Kamp alanına varan öğrenciler akşam yemeğinin ardından halk oyunlarına katıldılar, iki saatlik çalışmanın ardından öğrenci forumunda bir araya gelen öğrenciler; okullarında planlama eğitimi alırken yaşadıkları sorunları birbirleriyle paylaştılar ve sorunların çözümüne yönelik fikir alış-verişinde bulundular.

 

KAMPIN 4. GÜNÜ

18 Ağustos Pazartesi yani kampın 4. Günü, oluşturulan dalış listesinde yer alan isimlere göre öğrenciler seminer öncesi dalış yapmak üzere kamp alanından ayrıldılar. SEKADER dalış hocaları yardımıyla dalış deneyimini yaşayan öğrenciler, seminer saati yaklaştığında tekrar kamp alanına döndüler.

                                          

10.30 da seminer için konferans salonunda toplanan öğrenciler, TMMOB yönetim Kurulu Üyesi Necati Uyar`ın moderatörlüğünü yaptığı "Kentsel ve Tarihi Arkeolojik Sitlerde Koruma" oturumuna katıldılar. Oturumda konuşmacı olan, Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi şehir plancısı Prof. Dr.  Emel Göksu ile arkeolog Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy sit alanlarının korunmasına yönelik stratejilerden bahsederek, İzmir-Smyrna antik kenti örneği üzerinden, bu sürecin nasıl yürütüldüğünü anlattılar.

                   

                   (Emel Göksu, Necati Uyar, Akın Ersoy)

 

Seminer ardından verilen mola sonrası hazırlanan öğrenciler Akın Ersoy rehberliğinde İzmir kent merkezinde bulunan Agora ve Smyrna antik kentleri gezisine çıktılar. Gezi boyunca her önemli noktada öğrencileri bilgilendiren Akın Ersoy, öğrencilerin oldukça verimli bir gezi geçirmelerine vesile oldu.

                    

                    

                                                  

                                                                  ( İzmir Agora‘da Akın Ersoy öğrencilere alanı anlatırken) 

Gezi sonrası kamp alanına dönem öğrenciler daha önceki günlerde olduğu gibi halk oyunlarına katılıp ardından öğrenci forumu düzenlediler. 

                     

                      

 

 KAMPIN 5. GÜNÜ

Kampın 5. Günü saat 10.30 da,  moderatörlüğünü Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer‘in yaptığı; mimar Mücella Yapıcı, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Akif Burak Atlar ve İzmir Yüksek teknoloji Enstitüsü öğretim görevlisi şehir plancısı Mehmet Pembecioğlu`nun konuşmacı olduğu; "Mega Projeler ve Kentsel Müdahaleler"  başlıklı seminer düzenlendi. Düzenlenen seminerde Mehmet Pembecioğlu ve Akif Burak Atlar son dönemlerde ekonominin lokomotifi haline gelmiş inşaat sektörünün yarattığı mega projelerin nasıl şehirleri soysuzlaştırdığından bahsetti. Mücella Yapıcı ise birbiri ardına üretilen bu projelerin kentsel mücadele bilincini yeniden alevlendirdiğini ve en bilinen, güncel örnek olan Gezi Parkı direnişinden bahsetti.

                      

                              (Akif  Burak  Atlar, Özlem Şenyol Kocaer, Mücella Yapıcı ve Mehmet Pembecioğlu)

 Öğle yemeği ardından öğrenciler Mask Atölyesine alındı. Burada grup halinde çalışan öğrenciler, grup arkadaşlarının ve kendi yüzlerinin maskelerini oluşturdular. 

                                                          

Akşam yemeğinden sonra düzenlenen bir diğer etkinlik ise öğrencilerin mezun olduktan sonra karşılaşabilecekleri sıkıntıları en aza indirme ve şimdiden geleceklerini şekillendirmelerinde yardımcı olacak, mezun olduktan sonra iş imkânlarının ve yüksek lisans olanaklarının anlatıldığı seminer oldu. Moderatörlüğünü  Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Yön. Kur. Üyesi Emel Karakaya‘nın yaptığı bu seminerin konuşmacıları ise; Şehir Plancıları Filiz Hekimoğlu ve Gül Tüzün‘dü.

                      

                               ( Filiz Hekimoğlu, Gül Tüzün, Emel Karakaya) 

 

KAMPIN 6. GÜNÜ

Kampın 6. Gününde, "Planlama Mevzuatı ve Büyükşehir Yasası" konulu semineri, Oda Genel Sekreteri Hüseyin G. Çankaya, Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi şehir plancısı  Prof. Dr. Sezai Göksu ve İzmir Karabağlar Belediyesi Etüd Proje Müdürü şehir plancısı Zeki Yıldırım, öğrencilerle verdi. Büyükşehir yasası ile yerinden yönetim ilkesinin nasıl göz ardı edildiğini, yasanın nasıl merkezi yönetimi ön plana çıkardığını anlatan konuşmacılar, yasanın yerel yönetimleri kontrolü altına alan ve kırsal kesimi ise gözden çıkaran bir politika amaçladığını vurguladılar. Ayrıca Planlama mevzuatının günümüzdeki durumu, karşılaşılan sorunlar ve uygulama pratikleri de tartışıldı. 

                       

                      (Zeki Yıldırım,  Hüseyin  G. Çankaya, Sezai Göksu)

 

Seminerin ardından öğle yemeğinde tekrar bir araya gelen öğrenciler, öğleden sonra İzmir kent merkezi ve sorunlu planlama alanlarına gerçekleştirilecek geziye hazırlandılar. Daha sonra boş vakitlerini diledikleri gibi geçiren öğrenciler kendilerine ayrılan vaktin sonuna geldiklerinde kamp alanına geri döndüler. Halk oyunlarının ardından spor turnuvalarına (voleybol, basketbol, masa tenisi) katılan öğrenciler eğlenceli vakit geçidirler. 

                       

 

KAMPIN 7. GÜNÜ

Yeni kamp gününe diğer günlerde olduğu gibi sabah sporu ile başlayan öğrenciler dalış ve diğer aktivitelerinin ardından "Doğa ve Çevre Koruma"  seminerine katıldılar. Oda II. Başkanı Ayşe Işık Ezer‘in moderatörlüğünü yaptığı ve Yeşil Gerze Platformu Dönem Sözcüsü Şengül Şahin ile Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu üyelerinden Yaşar Aydın‘ın konuşmacı olarak katıldıkları  seminerde; doğal varlıkların statülerinden ve kapitalizmin kendini yenileme evresinde nasıl gözünü bu alanlara kaydırdığından, bulunduğu tehlikelerden bahsedildi. Şengül Şahin, Yeşil Gerze Platrofmunun, Gerze`de kurulması hedeflenen termik santrale karşı yürüttüğü mücadelesinden ve bu santralin kurulmasının nasıl engellendiğini ve mücadele başarısından bahsetti. Yaşar Aydın ise konuşmasına, Karadeniz Bölgesi`nde 2007‘den beri artarak süregelen HES projelerine karşı başlattıkları mücadeleden ve bu konuda örgütlenmenin öneminden bahsetti.

               

                     ( Ayşe Işık Ezer, Şengül Şahin, Yaşar Aydın) 

                      

Seminerin ardından öğle yemeği sonrası öğrenci forumuna katılan öğrenciler sonuç metni oluşturmak için son toplantılarını gerçekleştirdiler. Forum sonrası ütopya-distopya atölyesi için dağıtılmış olan öğrencilerin kafasındaki fikirleri işledikleri kâğıtlar toplandı. Halk oyunları başlayana kadar olan sürede kendilerince vakitlerini geçiren öğrenciler, dinlenmiş bir şekilde son gün gösterecekleri halk oyunu gösterisi performansı için toplandılar.

Akşam yemeği sonrası şehir plancıları Ali Kemal Çınar ve Ömer Selvi ile İzmir Yüksek teknoloji Enstitüsü araştırma görevlisi şehir plancısı Emel Karakaya`nın sunduğu "Karaburun Bilim Kongresi" sunumuna katılan öğrenciler, Karaburun Bilim Kongresi`nin oluşturulma amacı, bu doğrultuda yapılan çalışmalar, sunulan bildiler ve yapılan etkinlikler hakkında bilgi aldılar.

                     

                             (Emel Karakaya, Ömer Selvi, Ali Kemal Çınar) 

 

KAMPIN 8. GÜNÜ- SON GÜN

Kampın son etkinlik gününe uyanan öğrenciler, dalışın ardından son seminerleri olan "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" seminerine katıldılar. Moderatörlüğünü Oda Yönetim Kurulu Üyesi R. Esra Oğuz‘un yaptığı seminerin konuşmacısı ise; Kadın Adayları Destekleme Derneği Ankara Şube Başkanı Hatice Kapusuz oldu. Bu seminerde, toplum içerisinde yer etmiş ve öğrenilmiş kadın-erkek algısına vurgu yapan Hatice Kapusuz, kadınların bu algıdan dolayı toplum içinde nasıl ikinci plana itildiğini ve beraberinde gelen " Kadın Odaklı şiddetlerin" artışlarından, sebeplerinden bahsetti.

                     

                            (Hatice Kapusuz, ,Esra Oğuz) 

Bu seminerin hemen ardından, Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı  Av. Selçuk Kozağaçlı`nın sunduğu  "İnsan Hakları" seminerine katılan öğrenciler; hukukun adalet kavramına ulaşmada gerçekten aracı mı yoksa bir engel mi olduğunu tartıştı. Seminer boyunca "Adalet Nedir?" , "Vicdan Nedir?" sorularına yanıt arayan öğrenciler, seminer sonunda sordukları sorularla, seminerin algıları açma konusunda çok yardımcı olduğunu gösterdiler.

                     

                             (Av. Selçuk Kozağaçlı, R.Esra Oğuz) 

Seminerlerin ardından yemek sonrası Öğrenci Forumu Sonuç Metnine son şeklini vermek amacıyla bir araya gelen öğrenciler, akşam gerçekleştirilecek halk oyunları gösterisi için ön çalışma yaptılar.

Akşam saatlerinde halk oyunları final gösteriminin yapılmasının ardından, her öğrenci ve diğer katılımcılar için hazırlanan plaketler dağıtıldı.

                     

                    

                     

Sonrasında spor karşılaşmalarının final maçlarını izleyen öğrenciler; maçları kazanan birincilerin belirlenmesinin ardından kapanışın yapılacağı ve kamp ateşinin yakılacağı alan olan sahil kenarında toplandılar. 

                     

Kamp ateşinin yakılmasının ardından, ateş çevresinde toplanan öğrenciler, gece boyunca sohbetler edip şarkılara eşlik ettiler. Böylelikle Şehir Plancıları Odası 3. Yaz Kampının da son anlarını mutlu bir şekilde tamamladılar. 

                                                

Bir dahaki kampta görüşmek dileğiyle... 

TMMOB
Şehir Plancıları Odası

Çerez Politikası & Gizlilik Sözleşmesi

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için amaçlarla sınırlı ve gizliliğe uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Çerezleri nasıl kullandığımızı incelemek ve çerezleri nasıl kontrol edebileceğinizi öğrenmek için Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz

kişisel verilerinizin Odamız tarafından işlenme amaçları konusunda detaylı bilgilere KVKK sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

"/>