Etik İlkeler Özlük Hakları
ÖRGÜT TOPLANTISI: ODAMIZIN 2002 YILI DEĞERLENDİRMESİ ve 2003 YILI HEDEFLERİ TARTIŞILDI
DUYURULAR
Yayına Giriş Tarihi
2002-12-28
Güncellenme Zamanı
2002-12-28 15:02:19
Yayınlayan Birim
MERKEZ
Oda Merkez, Şube ve Temsilcilik Çalışmaları

Örgüt toplantısının ilk gündem maddesi, Odamız Yönetim Kurulunun Mart-Aralık 2002 dönemi faaliyetleri hakkında görüşme idi. Bu amaçla Yönetim Kurulu adına söz alan Erhan Demirdizen, bu toplantılarda ve farklı bölgelerde yapılan üye toplantılarında Yönetim Kurulunun kolektif bir çalışma anlayışını hayata geçirmeye çalıştığını; bu tür iletişim ortamları sağlanmadan yapılan Oda faaliyetlerinin Oda ve üyeler açısından yaygınlaşıp kurumsallaşamadığını anlatarak başladığı konuşmasında, 22. Dönem çalışmalarında temel bakış açısının iletişim ve diyalog olduğunun altını çizdi. Bu çerçevede, Yönetim Kurulunun hem üyelerle iletişim ortamlarını artırdığını, hem de meslek alanımızı yakından ilgilendiren kamu kuruluşlarının yöneticileriyle yapılan birebir görüşmelerle meslek alanımızda kazanımlar sağlamayı hedeflediğini anlattı. Konuşmada, bazı olumlu gelişmelere karşın, tüm bu temasların genel sonucunun, Oda olarak kamu kuruluşları üzerindeki kamusal denetime yoğun bir biçimde devam etmek gerektiği biçiminde ortaya çıktığı dile getirildi. Bu kapsamda, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın geçtiğimiz dönemde yayımladığı ve Odamızca fiili bir “imar affı” olarak değerlendirilen genelgeye açılan dava hakkında bilgi verildi. Dünya Şehircilik Günü 26. Kolokyumunun genel bir değerlendirmesinin yapıldığı konuşmada, TMMOB Genel Kurulu’na ilişkin de bilgi verildi. Yönetim Kurulu adına yapılan değerlendirme konuşmasında ayrıca, Avustralya Şehir Planlama Enstitüsünden şehir plancılarıyla Ankara, Mersin, Antalya, İzmir ve İstanbul’da yapılan atölyeler hakkında bilgi verilerek, Türkiye’deki şehir plancılarıyla yurt dışındaki meslektaşlar arasında yeni iletişim ve bilgi alışverişi ortamlarını yaratmaya duyulan gereksinme aktarıldı. Ayrıca, GAP Bölge Kalkınma İdaresi’yle Batman’da ve Jeoloji Mühendisleri Odası’yla Ankara’da gerçekleştirilen eğitim ve meslek içi eğitim seminerleri, bundan sonra yapılması düşünülen benzer çalışmalar, Konut Müsteşarlığı’nın ulusal yönetişim toplantıları, özel yasalarla kurulmuş kamu kurumlarının planlama yetkileri konusunda Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’na iletilen görüşler, Genel Kurul kararı bulunan yeni şube kuruluşları hakkında yapılan çalışmalar, yayınlanan dergiler, bültenler, kitaplar ve diğer konular hakkında bilgi verildi.

Gündemin Şube çalışmalarının sunulması bölümünde, Ankara Şube Yönetim Kurulu adına Gülten Kubin, İstanbul Şube Yönetim Kurulu adına Ali Rıza Nurhan, İzmir Şube Yönetim Kurulu adına Tuncay Karaçorlu ve Bursa Şube Yönetim Kurulu adına İsmet Betin söz alarak, yapılan çalışmaları ve gerçekleştirilen etkinlikleri aktardılar. Ankara Şubemiz adına yapılan konuşmada, üyelerle yüz yüze ilişkileri geliştirmek amacıyla kamu kurumlarında, işyerlerinde yapılan toplantılar, görüşmeler hakkında bilgi sunuldu. Ayrıca, Ankara’da planlama sorunları ve üst ölçekli plan elde etmekte yaşanan güçlükler konularında hazırlanan ve ilgili kurumlara iletilen rapor, bu konularla ilgili yapılan etkinlikler, Kızılay kent merkezinde yaşanan kentsel sorunlarla ilgili yapılan çalışmalar, şehir ve bölge planlama öğrencilerine yönelik yapılan etkinlikler, üye veri tabanı çalışması, Ankara Büyükşehir Belediyesince onanan çeşitli planlarla ilgili yapılan itirazlar ve açılan davalar, basınla kurulan ilişkiler aktarıldı. İstanbul Şubemiz adına yapılan konuşmada, basın kuruluşlarıyla ilişkiler, İstanbul Büyükşehir Belediyesiyle sağlanan diyalog ve Belediye Tetkik Kurulunda İstanbul kentiyle ilgili her türlü planlama konusunun Şubemizin bilgi ve değerlendirmesine açılması, “Planlama Eğitimini Düşünmek” konulu 2. Planlama Kongresi, Konut Kurultayı, Planlama Okulları Birliğinin kuruluş çalışmalarında Şubemizin üstlendiği görevler, üniversitelerle sağlanan diyalog ortamı, İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İSKİ) açılan dava, bu doğrultuda yeni yönetmelik değişiklikleri, İstanbul’da TMMOB İl Koordinasyon Kurulunca yayımlanmaya başlayan Mühendislik, Mimarlık ve Planlamada Ölçü dergisi hakkında bilgi sunuldu. İzmir Şubemiz adına yapılan sunuşta, Genel Merkez ve Şubeler arasındaki bilgi akışı ve iletişimde yaşanan sorunlar, bundan yola çıkarak şubelerimizin yeni çalışma yöntemleri geliştirmelerine duyulan ihtiyaç, Şube düzeyinde yerel kurumsal ilişkilerin sağlıklı bir düzeye getirilmesi, oluşturulan çalışma grupları, öğrencilere yönelik etkinlikler, üyelerimizin bulunduğu işyerlerinde sağlanan Oda temsiliyeti, üye veri tabanı çalışması, Alsancak Limanı ve nazım plan ile ilgili kentsel gündemlerde yoğunlaşan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu faaliyetleri, “Bergamalılar hareketi”ne sağlanan katkı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bazı çalışmalarına katılım, bu kapsamda “Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri” çalışması, ve diğer belediyelerle sürdürülen ortak etkinlikler hakkında bilgi aktarıldı. Bursa Şubemiz adına yapılan konuşmada, Bursa ilindeki üyelerimizin üye aidatları, mahkemelerce yapılan görevlendirmeler uyarınca hazırlanan bilirkişi raporları, müellif yönetmeliği ve benzeri konulardaki görüş ve önerileri aktarıldı.

Gündemin Temsilcilik çalışmaları hakkındaki bilgilendirme bölümünde, Konya İl Temsilciliği adına Fatih Yılmaz, Gaziantep İl Temsilciliği adına Şükriye Baysal, Hatay İl Temsilciliği adına Levent Horoz, Manisa İl Temsilciliği adına Hasan Aydın, Erzurum İl Temsilciliği adına Şahin Öner, Denizli İl Temsilciliği adına Aykut Çakır, Burdur İl Temsilciliği adına Süleyman Ceyhan, Eskişehir İl Temsilciliği adına Serdar Bektöre, Samsun İl Temsilciliği adına Vildan Kumbasar söz alarak, Temsilcilik düzeyinde illerde yapılan çalışmaları ve görüşlerini aktardılar. Ayrıca, Adana Mesleki Denetim Görevlisi Birgül Ağdemir, Kayseri Mesleki Denetim Görevlisi H. Ali Çelikesir, Salihli Mesleki Denetim Görevlisi Mustafa Hoşafçı ve Edremit Mesleki Denetim Görevlisi Yusuf Ergül söz alarak, mesleki denetim ve serbest şehircilik faaliyetleri konusunda bilgi verdiler. İl Temsilciliklerimiz adına yapılan sunuşlarda, bu illerde üyelerimizin mesleklerini uygularken karşılaştığı güçlükler, üyelerimiz arasındaki mesleki dayanışma olanakları, yerel kurumlarla sağlanan iletişim olanakları ve sağlanan ya da sağlanamayan gelişmeler, yeni şube kuruluş çalışmaları, belediyelere, mahkemelere ve diğer ilgili kuruluşlara yönelik yapılması gereken çalışmalar, diğer Odaların birimleriyle yapılan ortak etkinlikler konularında bilgilendirme yapıldı.

Yönetmelikler: Odamız Yönetmelikleri ve Kamu İhale Kanunu Yönetmelikleri

Örgüt toplantısının yönetmelikler hakkında durum değerlendirmesi konulu gündeminde, Odamız Yönetim Kurulu adına Osman Balaban söz alarak, Odamıza ait “Serbest Şehircilik Hizmetleri, Büro Tescili, Mesleki Denetim ve En Az Ücret Yönetmeliği” ile ilgili olarak yaşanan gelişmeler hakkında bilgi aktardı. Bu kapsamda yapılan konuşmada, Yönetmeliğimizin çeşitli uygulamaları ve bunların sonucunda bir üyemiz tarafından açılan dava hakkında bilgi verilerek, hukuki gelişmeleri takiben yönetmeliğimizin Resmi Gazetede yayımlanmasıyla sonuçlanan süreç aktarıldı. Bu aşamada, bir üyemizce açılan yeni bir dava ve Mimarlar Odasının yönetmeliğimizle ilgili çeşitli görüşleri hakkında bilgi verildi. Açılan davanın gerekçeleri hakkında Oda Yönetim Kurulu ve hukuk müşavirliğimizin ortak değerlendirmeleri dile getirilirken, Mimarlar Odasının yönetmeliğimizin 4/f, 5/d, 6/i ve 9/3 maddeleriyle ilgili görüş ve önerileri hakkında iki Oda Yönetim Kurulları düzeyinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi sunuldu. İki Odanın ortak çalışmalarının bir TMMOB çalışması haline gelmesi ve Birlik’te kurulan komisyonca tartışılmakta olan konular hakkında ayrıntılı bilgi aktarıldı.

Gündemin bu maddesinde Oda Yönetim Kurulu üyeleri, Şube yöneticileri ve Temsilciliklerden katılan üyelerimiz görüşlerini dile getirdiler. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’ndan imar planı yapımı yeterlilik belgesi almak suretiyle imar planı hizmeti yapmakta olan mimarlar ve bu mimarlarla ortak büro kuran şehir plancılarının çalışma esaslarının yönetmeliğimizde ne düzeyde yer alabileceği konusundaki değerlendirmeler, planlama hizmetlerinin, yasal ve ahlaki bakımlardan şehir plancılarınca gerektiği gibi yerine getirilmesi yönündeki Oda politikasında değişiklik olmaması gerektiği ve imar planı yapmaya yetkili mimarların da bu planlardan dolayı meslek odası denetimine tabi olmasının yaşamsal önemde olduğu görüşleri etrafında şekillendi. Birden fazla Odanın üyelerince gerçekleştirilen mesleki faaliyet konularında TMMOB Yönetmeliklerinin kural koymasının olanakları üzerinde görüşler iletildi.

Toplantı gündeminin Kamu İhale Kanunu ve Yönetmelikleri konulu bölümünde, Odamız Yönetim Kurulu adına Nevzat Can söz alarak, Kamu İhale Kanunu’nun geçtiğimiz hükümet döneminde yayımlanmasıyla başlayan gelişmeler hakkında bilgi verdi. Kanunun amacı, kapsamı ve getirdiği yenilikler ve değişiklikler hakkında bilgi aktarılan konuşmada, Dünya Bankası ve İMF’nin bu süreçteki rolü ile yeni bir özerk kurulun oluşturulması konularında değerlendirmeler dile getirildi. Yönetim Kurulu adına yapılan konuşmada, Kamu İhale Kanunu’na müteakip çıkarılan yönetmelikler hakkında bilgi verilerek, yeni mevzuata göre bundan böyle ihalelerin daha uzun zamanlarda ve çeşitli güçlükleri beraberinde getirecek biçimde yapılacağı ifade edildi.

Şehircilik hizmetlerinin kamu kurumları tarafından Danışmanlık Hizmet Alımı İhalelerine Yönelik Uygulama Yönetmeliği uyarınca ihaleye çıkarılabileceği aktarıldıktan sonra, Şehir Plancıları Odası açısından bu yasa ve yönetmelikteki en hassas konunun, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nca uygulanan mevzuata göre düzenlenmekte olan imar planı yapımı yeterlilik belgelerinin bundan böyle geçerliliğinin kalıp kalmayacağı konusu olduğu dile getirildi. Kamu ihalelerinde yeterlilik belgelerinin istenen belgeler arasında bulunmaması, bir yandan yeni mesleki yeterlilik kavramlarının geliştirilmesine olanak sağlarken, bir yandan da belirli bir süre için karışıklıklara yol açabileceği görüşleri aktarıldı.

Kamu İhale Kanunu ve yönetmelikleri hakkında verilen bilgilerin ardından, Odamızca, özellikle yönetmeliğin yayımlanmasından önce, taslak ve tasarı halindeyken verilen görüşler hakkında da bilgilendirme yapıldı. Burada, yönetmeliğin, hem müellif yönetmeliği, hem de eski ihale mevzuatı ile kıyaslandığında artı ve eksi yönlerinin dikkatlice irdelenmesi gerektiği hatırlatılarak, bazı bakımlardan yeni ihale mevzuatının önemli olumsuzluklarının olduğu da anlatıldı. Bunlar hakkında Odamızca Kamu İhale Kuruluna iletilen görüşlerin büyük ölçüde dikkate alınmadığı, yönetmeliklerin Kurul tarafından hızla çıkarılması gibi bir önceliğin süreç içinde belirleyici olduğu ifade edildi.

Örgüt toplantısında, Şube ve Temsilciliklerimizin bu konuları kendi bölgelerindeki Odamız üyeleriyle tartışmaları, görüşmeleri ve bu toplantılardan çıkacak sonuçların Oda Yönetim Kuruluna aktarılmasının gerekliliği üzerinde durularak, önümüzdeki yakın dönemde gelişmelerin aktif bir biçimde izlenmesi gerektiği görüşü üzerinde düşünceler dile getirildi.

Programlanan Etkinlikler: Dünya Şehircilik Günü 27. Kolokyumu, TMMOB Konut Kurultayı, Kentsel Dönüşüm Sempozyumu, Meslek İçi Eğitim Seminerleri ve Diğerleri

Toplantının programlanan etkinlikler başlıklı bölümünde ilk olarak Odamız Yönetim Kurulu adına Osman Balaban söz alarak, 2003 yılı Kasım ayında gerçekleştirilecek Dünya Şehircilik Günü 27. Kolokyumu hakkında bilgi verdi. Bu kapsamda, son yıllarda yapılan Dünya Şehircilik Günü kongre ve kolokyumlarının içerik ve katılım yönünden irdelemesi yapılarak, ülkenin kentsel sorunları ve şehircilik gündemleri ile ilgili sosyoloji, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, mimarlık ve mühendislik disiplinlerinden giderek artan katılımların sağlandığı ifade edildi. Dolayısıyla, böyle bir Dünya Şehircilik Günü anlayışının sürdürülmesi gerekliliği üzerinde duruldu.

İstanbul ve İzmir Şubelerimiz, bu genel yaklaşım çerçevesinde, İstanbul ve İzmir’deki üniversitelerin ve kamu kuruluşlarının desteği sağlanarak, 2003 yılı Dünya Şehircilik Günü Kolokyumunun bu kentlerde yapılabileceğini ilettiler. Kolokyum konusu olarak çeşitli önerilerin ele alındığı toplantıda, yerle ilgili olarak organizasyon şemasıyla birlikte daha ayrıntılı önerilerin gelmesi halinde, Şubat ya da Mart aylarında yapılması öngörülen Düzenleme Kurulu toplantısında değerlendirilebileceği ifade edildi. Bu bağlamda, Kolokyum konusunda Odamızın üyelerimizden gelecek her türlü öneriye belirli bir süre daha açık olduğu belirtilmelidir.

Gündemin TMMOB Konut Kurultayı ile ilgili maddesinde Odamız Yönetim Kurulu adına Nevzat Uğurel bir konuşma yaparak, TMMOB Yönetim Kurulu kararıyla, Şehir Plancıları Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası işbirliğiyle TMMOB Konut Kurultayının yapılacağını; bu amaçla üç Odanın ortak çalışmalara başladığını aktardı.

İstanbul Şubemizce önerilen ve Oda Yönetim Kurulunca uygun bulunarak örgüt toplantısı gündemine alınan Kentsel Dönüşüm Sempozyumu hakkında İstanbul Şubemiz Yönetim Kurulu adına Ali Rıza Nurhan söz alarak, İTÜ, Mimar Sinan Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Haliç Belediyeler Birliğinin destekleriyle gerçekleştirilecek sempozyumun hazırlıkları ve amacı, içeriği ile ilgili bilgi verdi. Yapılan görüşmede, Kentsel Dönüşüm Sempozyumu ile TMMOB Konut Kurultayının içerik olarak sistematik biçimde birbirinden farklılaşması ve tarih saptanırken bağlantılı olarak düşünülmesi gerektiği üzerinde duruldu. Bu gündemlerle ilgili olarak TMMOB Yönetim Kurulu adına Remzi Sönmez, hükümetin konut sektörü ile ilgili bilimsel ve mesleki gereklerden uzaklaşma olasılıklarına karşı olabildiğince fazla platformda Odaların görüşlerini dile getirmesinden yana olduklarını ifade etti. Sonuçta, Konut Kurultayının, sempozyum dahil benzer etkinliklerden farklı olarak, “kurultay” kavramına uygun olarak, çeşitli kurulların ve kurumların önerilerini yansıtacakları ve bazı kararların alınması için tartışmaların gerçekleştirileceği bir formatta düşünüleceği aktarıldı.

Meslek içi eğitim seminerleri ile ilgili olarak Odamız Yönetim Kurulu adına söz alan Nevzat Can, amacı, planlama alanında yaşanan gelişmeler hakkında meslektaşlarımızı bilgilendirmek, bilgilerini güncellemek, ortaya çıkan sorunlar konusunda çözüm yolları üretmek, diğer mesleklerle işbirliğini geliştirmek ve meslektaşlarımız arasında işbirliği olanaklarını yaratmak olarak tanımlanabilecek seminerlerin GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve Jeoloji Mühendisleri Odası ile birlikte başlatıldığını; bundan sonra içeriği ve kapsamı genişletilerek yeni seminerlerle farklı kentlerde sürdürüleceğini aktardı. İstanbul ve İzmir’de Jeoloji Mühendisleri Odası ile birlikte yapılan meslek içi eğitim seminerlerinin yenilenebileceği ifade edilirken, Samsun’da da benzer bir hazırlığın altyapısının bulunduğu dile getirildi. Konya ve Erzurum’da da benzer içerikte seminer çalışmalarının gerçekleştirilebileceği anlaşıldı.

Şubelerimizin ve Temsilciliklerimizin önerileri ile ilgili gündem maddesinde söz alan katılımcılar çeşitli etkinlik önerilerini dile getirdiler. Bunlar arasında, Ankara Şubemizin Ankara’da kent merkezi sorunuyla ilgili seminer ya da sempozyum yapılması, yine Ankara Şubemizin 3. Planlama Kongresinin belirlenecek bir konuda Ankara’da yapılması, yerel seçimler öncesinde yerel yönetimler ile ilgili bir faaliyetin gerçekleştirilmesi, Adana Temsilciliğimizin küçük belde belediyelerini hedefleyen bilgilendirme amaçlı faaliyetlerin yapılması, Manisa Temsilciliğimizin Gediz havzasındaki durum temel alınarak havza planlaması konusunda etkinlik yapılması, Konya Temsilciliğimizin “Konya Nazım Planı ve Ulaşım Master Planı” konusunda panel yapılması, Konya Belediyeler Birliği ile birlikte belediyelere yönelik bilgilendirme çalışmalarının gerçekleştirilmesi, İzmir Şubemizin ülke ulaşım politikaları konusunda Trabzon ve İzmir kentlerindeki örnek durumlar esas alınarak kapsamlı etkinliklerin yapılması, İMF ve Dünya Bankası bağlamındaki gelişmelerle ihale rejimi ve planlama hizmetlerinin ilişkilendirildiği çalışmaların gerçekleştirilmesi, “planlama ve plancının gündemi” konusunda küçük kurultay yapılması, Gaziantep Temsilciliğimizin TMMOB İl Koordinasyon Kurulu bünyesinde “Gaziantep’te kentleşme ve kentsel altyapı sorunları” konusunda bir etkinlik yapılması önerileri sayılabilir.

Merkez-Şube-Temsilcilik ilişkileri

Odamızın Merkez-Şube-Temsilcilik ilişkileri gündem maddesinde Odamız Yönetim Kurulu adına söz alan Erhan Demirdizen, Şubeler ve Temsilciliklerimizle yapılan yazışmalar ve sağlanan iletişimin Odanın genel çalışmalarına katkısının istenen düzeyde gerçekleşmediği bilgisini verirken, Şubelerimizin ve Temsilciliklerimizin yazışmalara gerektiği biçimde ve bildirilen takvimlere uygun olarak cevap yazısı yazmaya yönelik örgütlenmelerini yeniden gözden geçirmesinin gerekliliğini ifade etti. Şubelerimize Mart-Kasım 2002 döneminde ortalama 50 konunun, Temsilciliklerimize de 20-25 konunun aktarıldığı, ancak bunlarda Merkeze geri dönüşün göz ardı edilebilir oranlarda kaldığı anlatıldı. Şubelerimizin ve Temsilciliklerimizin Merkezden gelen yazıları yalnızca “bilgilendirme” gibi algılamaması gerektiği, yazışmalar yoluyla kolektif bir üretim ortamının canlı tutulması amacıyla, yerel konulardaki bilgi ve birikimlerin merkeze aktarılmasına çalışmaları gerektiği vurgulandı. Şubelerimiz ve Temsilciliklerimiz adına yapılan değerlendirmelerde, üyelerimizle daha yoğun bilgi alışverişi ortamlarının kurulmasının kaçınılmaz olduğu dile getirilerek, merkezin yazışma konusunda gösterdiği performansın artarak sürmesi dilekleri ifade edildi.

Yeni Şube Kuruluşları

Odamızın 22. Olağan Genel Kurulunda kurulmasına karar verilen Konya, Samsun ve çevre iller ve Çukurova Şubelerinin kuruluş çalışmaları ile ilgili olarak Odamız Yönetim Kurulu adına söz alan Nevzat Uğurel, üyelerimizin bu bölgelerdeki dağılımları, serbest şehircilik bürolarımızın iller itibariyle dağılımları, şube kurulmasına karar verilen illerin coğrafi konumları, mesleki ve diğer yönlerden özellikleri, Oda gelirlerinin buralardaki durumları ve mevcut şubelerle yeni kurulacak şubelerin karşılaştırmalarından çıkan sonuçlar konusunda bilgi aktardı. TMMOB, Oda ve Şube Yönetim Kurulu üyeleri ile temsilcilerimizin yaptığı değerlendirmelerde, şubelerin üye sayısı ya da Oda geliri gibi verilerle tek boyutlu olarak ele alınmaması gerektiği, çeşitli yerel ve genel faktörlerin birlikte düşünülmesinin yararlı olacağı, ancak “tabela şubeler” yaratmamak için asgari bir gelir yapısının zorunlu olduğu görüşleri ileri sürüldü. Bu çerçevede, Yönetim Kurulunun bundan sonra kurulacak şubeler ve temsilciliklerle ilgili usul ve esasların belirlenmesine yönelik bir çalışmayı tamamlaması gerektiği vurgulandı.

Mesleki Denetim Uygulaması

Odamızca yapılan mesleki denetim uygulamaları gündeminde Odamız Yönetim Kurulu adına söz alan Erhan Demirdizen, Ocak-Ekim 2002 dönemi itibariyle Türkiye genelinde 3000’e yakın mesleki denetim yapıldığı ve toplam tescilli büro sayısının 500’den fazla olduğu bilgisini verdikten sonra, iller itibariyle Odamızın mesleki denetim performansının gösterdiği farklılıklar hakkındaki görüşlerini ifade etti. Bazı illerde yaşanan düşük performans sorununun çözümlenmesi için Yönetim Kurulunun bu dönemde kararlı olacağı ve bu amaçla yönetmeliğimizin verdiği yetkilerin kullanılacağı ifade edilirken, mesleki denetim uygulamasının geçmiş 10 yıl içinde üyelerimiz tarafından desteklendiğinin ve bir tür mesleki dayanışma aracına dönüştüğünün izlendiği dile getirildi. Toplantıda, mesleki denetimin önümüzdeki yıllarda giderek daha yoğun bir biçimde planların içerik yönünden incelenebildiği bir aşamaya getirilmesi gerektiği üzerinde de duruldu.

Mali Durum ve 2003 Yılı Planlaması

Odamız Yönetim Kurulu adına söz alarak, Odamızın 2002 yılındaki mali durumu ve 2003 yılına ilişkin beklentilerini aktaran Yaser Gündüz, Oda gelirlerinin tümüyle personel, kira ve büro giderlerinden oluşan cari harcamaları karşıladığını ve Odamızın faaliyetleri bütçe dışı kaynaklarla gerçekleştirmek durumunda kaldığını ifade ettikten sonra, iller itibariyle gelirler, şubeler itibariyle giderler, illere göre üyelerimizin Odamıza aidat borçları, büro sayıları ve mesleki denetim ve diğer hizmet gelirlerine ilişkin bilgileri verdi. Ocak-Ekim 2002 dönemine ilişkin gelirlerle giderler arasında yapılan karşılaştırmalarda, Ankara Şubemiz dışındaki şubelerimizde çeşitli düzeylerde harcama disiplinini sağlamakta yaşanan güçlükler ve bunun genel bütçeye ve temsilciliklerimize yansımaları üzerinde duruldu. Personel giderlerinin asgari düzeylerde olduğu, ancak belirli illerde kira ve bağlı giderlerinin azaltılabilmesi amacıyla, İstanbul Şubemizde olduğu gibi, yerel kamu kurumlarının bazı olanaklarının kullanılmasına yönelik çalışmaların hızlandırılmasının kaçınılmaz olduğu görüşleri ifade edildi. Ayrıca, üyelerimizin aidat borçlarını ödemeleri konusunda Şubelerimizin ve Temsilciliklerimizin daha fazla çaba harcamaları gerektiği de öne çıkan öneriler arasında yer aldı.

Sonuç Olarak...

Odamızın her konudaki kararının şubelerimiz ve temsilciliklerimizle birlikte alınması ve birlikte hayata geçirilmesi yönündeki Yönetim Kurulu inisiyatifi örgüt toplantısıyla bir kez daha teyit edildi. Ancak, bu çalışma anlayışı benimsenirken, Odamızın bütüncül bir anlayışla faaliyetlerini programlayan ve üye tabanına yayan bir mekanizmayı işletmekten de asla ödün veremeyeceği üzerinde de geniş bir görüş birliğine varıldı. Odamız çalışmaları bu yönde sürdürülecektir.
TMMOB
Şehir Plancıları Odası

Çerez Politikası & Gizlilik Sözleşmesi

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için amaçlarla sınırlı ve gizliliğe uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Çerezleri nasıl kullandığımızı incelemek ve çerezleri nasıl kontrol edebileceğinizi öğrenmek için Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz

kişisel verilerinizin Odamız tarafından işlenme amaçları konusunda detaylı bilgilere KVKK sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

"/>