Etik İlkeler Özlük Hakları
DÜNYA ŞEHİRCİLİK GÜNÜ 34. KOLOKYUMU 8-10 KASIM 2010 TARİHLERİNDE KAYSERİ'DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
GÜNDEM
Yayına Giriş Tarihi
2010-11-30
Güncellenme Zamanı
2010-12-10 17:49:11
Yayınlayan Birim
MERKEZ

 

"Planlamanın Dili" konulu Dünya Şehircilik Günü 34. Kolokyumu  8-10 Kasım 2010 tarihinde Kayseri Erciyes Üniversitesi‘nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. TMMOB Şehir Plancıları Odası ve Erciyes Üniversitesi ŞBP Bölümü işbirliği ile düzenlenen ve Şehircilik camiasının en önemli etkinliği kabul edilen Kolokyuma ilgi büyüktü.

 

3 günün sonunda 700 kayıtlı katılımcıya ulaşan etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Odamız Kayseri Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ceyhan Yücel, Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Uzmay, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Genel Başkanımız Necati Uyar, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Ş. Önder Kıraç tarafından gerçekleştirilen açılış konuşmaları ile başladı. Odamız Genel Sekreteri Dr. Ümit Özcan‘ın Dünya Şehircilik Günü bildirgesini okumasının ardından Prof. Dr. Murat Balamir Dünya Şehircilik Günü 34. Kolokyumunun Çerçeve Bildirisini sundu. Çerçeve Bildirinin sonrasında Kolokyumun ilk günü oturumları başladı.

 

A. Serkan Altuntuğ moderatörlüğünde gerçekleşen ilk oturumun konusu, Kolokyuma ev sahipliği yapan Kayseri‘de Planlamanın Dünü ve Bugünü idi. "Kayseri‘de Planlama ve Gelişme Süreci"ni anlatan Yrd. Doç. Dr. Füsun Kocatürk‘ün ardından söz alan Nadir Doğan "Kayseri‘de 2000 Yılı Sonrası Planlama Süreci" başlıklı konuşması ile, Kayseri‘de planlama sürecinde 2000 yılı sonrası düzenlemelerden bahsetti.

 

Kolokyumun "Planlama Dili ve Kuram" başlıklı ikinci oturumu Prof. Dr. Zekai Görgülü‘nün katılamaması nedeniyle Odamız İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman moderatörlüğünde gerçekleştirildi.  Yrd. Doç. Dr. Rıfat Akbulut‘un "Dil ve Düşünce, Kuram ve Eylem: Mekansal Planlamada Dil ve Düşünce Etkileşimi" başlıklı konuşması ile başlayan oturum Doç. Dr. Metin Şenbil ve Ahmet Avşar Şimşek tarafından hazırlanan ve Doç. Dr. Metin Şenbil tarafından sunulan "Planlama ve Kentler Arasındaki Sürdürülemeyen İlişki: Paradigmanın İflası ve Kompleks Adaptif Sistemler Olarak Kentler" konulu sunum ile devam etti. "Uluslararası Ülke Deneyimleri Kapsamında Ülkemiz İçin Mekânsal Planlama Sistemi Önerisi"  konulu çalışma, Nazım Özer, Bülent Üncü, Barış Kirtil, Sinan Pınarbaşı, Seda Nal, Emrah Söylemez, İlker Akbay, Pınar Zoral ve Özen Abanoz adına Nazım Özer tarafından sunuldu. Oturumda bir sonraki konuşma Dr. Aliye Ahu Akgün‘ün sunduğu ve Doç. Dr. Tüzin Baycan ile birlikte hazırlanan "Kırsalı Yeniden Okumak: Yaratıcı Kapasite ve Sıcak Nokta Teorisi" idi. Oturumun son sunuşu Ebru Manavoğlu tarafından gerçekleştirildi.  "Kentsel Yeşil Alan Planlama Stratejilerinin Kent Planlarına Entegrasyonunun Türkiye Kentleri Örneğinde İncelenmesi" başlıklı sunumunun ardından soru-cevap bölümünde dinleyicilerin soru ve görüşlerine yer verildi.

 

Prof. Dr. Birgül Ayman Güler‘in moderatörlüğünü üstlendiği, günün son oturumu olan "Planlama, Ekonomi ve Politika" konulu oturumun ilk konuşmasını "Planlamaya Sınır Çizmek: İstatistikî Bölge Birimlerinin Planlama Açısından Değerlendirilmesi" başlıklı sunumu ile Araş. Gör. Muhammed Ziya Paköz gerçekleştirdi. "Bölge Planlamasında Yeni Bir Kurum: Kalkınma Ajansları" konulu sunumu ile Ahmet Baş, son günlerde kuruluşu, yapısı ve çalışmaları sıkça tartışılan Kalkınma Ajansları konusunu gündeme getirdi. Dr. Barış Övgün‘ün "Kalkınma Planlamasından Stratejik Planlamaya" başlıklı sunumunun ardından "Yeni Bir Kavram Kategorisi Önerisi: Planlama Sistemi ve Planlama Politikası" sunumu Araş. Gör. Aslı Yılmaz tarafından gerçekleştirildi. Oturumun son konuşmacısı Müfit Bayram "Plansızlığın Ekonomisi" başlıklı sunumunun ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Günün son oturumunun soru-cevap bölümü dinleyicilerden yoğun ilgi gördü.  

 

İlk gün oturumlarının tamamlanmasının ardından Ödül Törenine geçildi. 2010 yılı Planlama Öğrencileri Bitirme Yarışması sonuçlarına göre ödül almaya hak kazanan genç meslektaşlarımıza ödülleri Genel Başkanımız Necati UYAR ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Ş. Önder Kıraç tarafından verildi. Geçtiğimiz yıl içerisinde yaptığı haber ve programlar ile kentsel sorunları gündeme taşıyan ve mesleğimizin bilimsel ve teknik görüşlerine duyarlılık gösteren yerel ve ulusal basın mensupları Kent Planlama Basın Ödülü ile ödüllendirildi.

 

Ödül törenin ardından düzenlenen kokteylde katılımcılar ve konuşmacılar bir araya geldi.

Kolokyumun ikinci günü Moderatörlüğünü Yrd.Doç. Dr. Ceyhan Yücel‘in üstlendiği "Koruma" konulu dördüncü oturum ile başladı. Oturumun ilk konuşmacısı Melike Gül, "Korunan Alanlarda Planlama Çeşitliliği" konusunu Antalya - Üçağız örneği üzerinden ele aldı. Tamer Cinel, Nevin Turgut Gültekin ile birlikte hazırladığı "Koruma Amaçlı İmar ve Revizyon Planlarını, Kent ve Koruma Planlaması Üzerinden Okuma: Giresun Kentsel Sit Alanı" sunumunun ardından Araş. Gör. Dr. Ayşegül Altınörs Çırak "Planlama Alanında Arkeolojik Değerlerin Sürdürülmesi ve Korunması için Dil ve Temsili Sorunun İncelenmesi" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Yesari Sezgin‘in, Gülsüm Yılmaz ve Özge Yüksel ile yaptığı çalışma "Zonguldak Lavuar Koruma Alanı ve Çevresi İçin Planlama Yaklaşımı" Yesari Sezgin tarafından sunuldu.


"Planlamada Ortak Dil ve Standart Anlayışı" konulu 5. oturum Dr. Ümit Özcan‘ın modetörlüğünde gerçekleşti. Oturum ilk konuşmacısı Dr. Mehmet Çakılcıoğlu, Ömer Faruk Cebeci ile beraber hazırladıkları "Plan Ölçeklerindeki Kopukluk ve Çelişkiler" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. M.Alim Çopuroğlu‘nun "Üst ve Alt Ölçekli Planlar Arasında Yetki Kayması ile Bu Süreçte Nazım İmar Planlarının İşlev Yitimi" başlıklı sunumun ardından Ayla Doğanç, Nuray Çolak ile birlikte hazırladığı

"Planlamada Ortak Dil ve Standart Yaratmada Şehir Plancıları Odası Mesleki Denetim Uygulamasının Rolü" çalışmasını sundu. Oturum son konuşmacısı Tuğba Kurt "Türkiye‘de Planlamanın Tek Bir Merkezden Yapılarak Ortak Bir Dilin Kullanılması" başlıklı çalışması ile planlama sürecinde yetki sorununa değinerek, tek merkezli bir yapı önerisini sundu.

 

Günün üç, Kolokyumun altıncı oturumu Prof. Dr. Murat Balamir‘in moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Farklı Girdilerin Planlama Diline Etkisi" idi. Araş. Gör. Ezgi Orhan "Sınırlı Kaynaklar ve Sakınım Planlaması" konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Sonrasında, Serhan Saner ve Tuğçe Sönmez birlikte hazırladıkları ve Tuğçe Sönmez tarafından sunulan "Kentsel Sismik Risklerin Belirlenmesi: Türkiye Büyükşehirlerinde Risk Oluşturan Etkenlerin Karşılaştırılması" konulu sunumun ardından Neslihan Yalınız Koç "Varlık Niteliği İtibariyle Su Döngüsünü Koruma Bağlamında Planlamada Dil Değişiminin Olanak ve Sınırları" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Oturumun son konuşmacısı Ali Fatih Uysal "Kentsel Alanda Yoğunluk Değerlerinin ve Sosyal Donatı Alanlarının Büyüyebilirliklerinin Programlanması" başlıklı bildirisini katılımcılar ile paylaştı.

 

İkinci günün son oturumu Ayşe Işık Ezer‘in moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Farklı meslek disiplinlerinden konuşmacıların söz aldığı oturumda, Erhan Öncü "Planlamada Farklı Disiplinlerin Yeri ve Dili: Ulaşım", Prof. Dr. Nilgül Karadeniz "Peyzaj ve Planlama", Yrd. Doç. Dr. Harun Ürer "Kültürel Değerler ve Planlama"  ve Prof. Dr. Behzat Gürkan "Ekoloji ve Planlama" konulu sunumları ile farklı meslek disiplinlerinin, kendi bakış açıları ile planlama yorumları ile kendi disiplinlerinin planlama ile ilişkileri konularında meslektaşlarımıza farklı bir bakış açısı sundular.


Kolokyumun son günü 10 Kasım nedeniyle Atatürk‘ün anılması ve "Atatürk" barkovizyon gösterimi ile başladı. "Planlama Dilinin Ötekileri" konulu günün ilk oturumu Yrd. Doç. Dr. Gökçen Kılınç moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Dr. Duygu Çukur "Ötekiler Bağlamında Planlama Dili‘nin İrdelenmesi ve Bir Öteki Olarak Çocukluk Dönemine Yönelik Öneriler" başlıklı sunumun ardından Araş. Gör. Gözde Ekşioğlu Çetintahra, Öğr. Gör. Gizem Erdoğan ile birlikte hazırladığı  "Planlan(ma)mış Sokaklardaki Engeller ve Engellenenler" başlıklı sunumu, Emine Tayyare Karaoğlu ise "Sembolik Sermayenin Toplumda ve Mekânda Yarattığı Aynılaşma ve Farklılaşma" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Araş. Gör. Özge Özgür‘ün "Bir Kentsel Tasarım Sorunsalı: Sağlıklaştırma" sunumunun ardından Yrd. Doç. Dr. Pelin Gökgür "Metropollerde Kültürel Çeşitliliğin Yönetimi" başlıklı çalışması ile oturumun son sunuşunu gerçekleştirdi.

 

Kolokyumun 9. oturum başlığı "Dönüşüm" idi. Doç. Dr. Murat Cemal Yalçıntan‘ın moderatörlüğünü üstlendiği oturumda söz alan Yrd.Doç.Dr. Bediz Yılmaz Bayraktar "Çağdaş Kent-Çağdaş Konut: Kentsel Dönüşümün Dili Üzerine Düşünmek" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Araş. Gör. Aslı Başarır, Yrd.Doç.Dr. Şaban İnam ile birlikte hazırladığı "Kentsel Dönüşüm Uygulamalarına Çok Amaçlı Yaklaşım, İnegöl Kenti Örneği Üzerinde Değerlendirilmesi" sunumunu yapmasının ardından Serap Cezaoğlu, Doç. Dr. Kübra Cihangir Çamur ile birlikte hazırladığı "Toplu Konut Alanlarında Planlama ve Kentsel Tasarım İlkeleri: TOKİ Kayseri Uygulamaları Üzerinden Bir İnceleme" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. H.Oğuz Aldan ve Mehmet Can Aldan birlikte hazırladıkları "Kentsel Dönüşüm ve Yerel Kalkınma Söylemi: Toplumsal Proje mi - Mekansal Uyumsuzluk mu?" başlıklı çalışmalarını, birlikte sundular. Oturumun son konuşmacısı Cihan Uzunçarşılı Baysal "Ayazma(n)dan Bezirganbahçe‘ye Tutunamayanlar" başlıklı sunumunu yapmasının ardından soru-cevap bölümü ile dinleyicilere söz verildi.

 

Moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Semih H. Emür‘ün üstlendiği "Farklı Deneyimler, Yeni Arayışlar" Kolokyumun son oturumu idi. Aygül Kılınç "Adana‘nın Kentleşme Deneyimi Üzerinden Kentsel Planlamayı Yeniden Düşünmek", Güler Güneş Karabulut "İzmir‘de İmar Bilgi Sistemi Projesi Kapsamında Plan Gösterim Tekniklerinin Bütünleştirilmesi Çalışmaları", Yrd. Doç. Dr. Hilal Erkuş Öztürk "Devlet-Özel Sektör İlişkilerinin Ölçeklenmesinin Turizm Mekânında Yansıması: Antalya Örneği", Araş.Gör.Dr. Senay Oğuztimur "Organize Lojistik Bölgeler: Üretim Zincirlerinin Bir Parçası mı, Apayrı Bir Kümelenme Konusu mu?" başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.

 

Dünya Şehircilik Günü 34. Kolokyumu, son oturumun ardından, Genel Başkanımız Necati Uyar‘ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen, Oturum Moderatörlerinin kendi oturumlarını ve Kolokyumu değerlendirdikleri ve katılımcıların söz alarak görüşlerini ve değerlendirmelerini paylaştıkları Panel-Forum bölümü ile son buldu.

 

* Kolokyuma ait fotoğrafların tamamı, düzenlendikten sonra yayınlanacaktır. 

 

TMMOB
Şehir Plancıları Odası

Çerez Politikası & Gizlilik Sözleşmesi

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için amaçlarla sınırlı ve gizliliğe uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Çerezleri nasıl kullandığımızı incelemek ve çerezleri nasıl kontrol edebileceğinizi öğrenmek için Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz

kişisel verilerinizin Odamız tarafından işlenme amaçları konusunda detaylı bilgilere KVKK sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

"/>