"Foça Ekoköy Ekolojik Turizm Projesi" Adı Altında Bir Rant Projesi Hayata Geçirilmek İsteniyor!
Çeşitli medya organlarında haber ve reklamlara konu olan, gayrimenkul alım - satım sitelerinde ilanları bulunan "Foça Ekoköy Ekolojik Turizm Projesi" hakkında, üyelerimiz ve vatandaşlar tarafından çeşitli başvurular yapılmıştır.
Başvurularda, Foça İlçesi, Fevzi Çakmak Mahallesi, 504138 ada 4655 parsel ile 504147 ada 4652 parsel sayılı taşınmazların, plan kararlarına aykırı bir şekilde yapılaşmaya açıldığı, tarım - mera alanlarının tahrip edildiği belirtilmekte olup, konunun incelenmesi talep edilmektedir.
TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi olarak yaptığımız ilk incelemeler sonucunda;
- İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Foça Belediyesi web sitelerinde yapılan incelemelerde söz konusu alana ilişkin yakın tarihlerde onaması yapılan ve askıya çıkarılan herhangi bir plana rastlanmadığı,
- Daha öncesinde yapılan onama işlemleri dikkate alındığında; İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında "Çayır - Mera" olarak, İzmir Büyükşehir Bütünü 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında "Mera Alanları" kullanım kararında yer aldığı, bölgeyi kapsayan herhangi bir 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planına rastlanmadığı,
- Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgu Uygulaması üzerinde yapılan incelemede taşınmazların tapu niteliğinin "Ceviz Bahçesi" olarak yer aldığı,
- Çeşitli medya organlarında söz konusu alana ilişkin İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden görüş alındığı, alınan görüşe göre alanın kuru marjinal tarım arazisi (KTA) olduğu, bu kapsamda talep edilen amaç doğrultusunda iki (2) yıl içerisinde planların onaylanması şartı ile tarım dışı amaçlı kullanımının uygun görüldüğü, iki yıl içerisinde planların onaylanmaması halinde görüşün geçerliliğini yitireceğine ilişkin haberler yer aldığı,
- Çeşitli emlak sitelerinde, söz konusu alana ilişkin "İzmir Yeni Foça‘da Satılık Ekolojik Tarım Arazisi, Serası ve Ev" başlığıyla, birim başına 8.500.000 TL civarı fiyatlarla satışa sunulduğu,
- "Foça Ekoköy Ekolojik Turizm Projesi" için inşaat firması tarafından hazırlanan https://www.midphokaia.com/ web sitesinde, yoğun yapılaşmaya işaret eden içerik ve görsellerin bulunduğu,
- 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Plan Hükümlerine göre Tarım Alanları, Ağaçlandırılacak Alan, Makilik-Fundalık Alanlar, Mera Alanları vb. kullanımlarda yer alan özel mülkiyette bulunan parsellerde İl Tarım Müdürlüğünün görüşü alınmak koşuluyla bir parselde en fazla 150 m2 büyüklüğünde bir adet Çiftçinin Barınması Amaçlı Yapı (Konut) yer alabilecek iken, "Foça Ekoköy Ekolojik Turizm Projesi" ile her parselde birden fazla sera görünümlü konut yapısının yer aldığı tespit edilmiştir.
"Foça Ekoköy Ekolojik Turizm Projesi" Çok Açık Bir İfadeyle Lüks Konut Projesidir!
Ekonomik kriz derinleştikçe, kentin planlı alanlarında arsa maliyetlerinin artması nedeniyle beklediği kârları yakalayamayan sermaye, gözünü kentsel alanın dışında verimli tarım arazileri veya doğal-ekolojik değerlere sahip, düşük fiyatlardan ele geçirebildiği alanlara dikmektedir.
Ne yazık ki, her türlü itirazımıza rağmen planlama, sermayenin daha fazla kâr elde etmesi için araç olarak kullanılmaktadır. Bu kapsamda ilk olarak 2014-2015 yılları arasında 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planlarında kendine yer bulan, bütünlüklü bir planlama yaklaşımından uzak, parsel bazlı "Eko-Turizm" yaklaşımı; gelinen aşamada sermaye için yeni bir seçenek haline geldi.
5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu kapsamında veraset intikali dışında bölünmeyen veya hisselendirilmeyen Tarım Arazileri ve tarımsal verimliliği düşük Doğal-Ekolojik Alanlar; Anonim Şirket veya Kooperatif yolu ile parçalanmakta ve Eko-Turizm, Eko-Köy amacıyla yapılaşmaya açılarak kaybedilmektedir.
Ülkemizin çeşitli bölgelerinde bugün uygulanan şekliyle "Ekoturizm"; iyi uygulamaların yanı sıra, mevcut durumda sermayenin elinde kar getirmeyen tarım arazilerini ve doğal-ekolojik alanları rant amaçlı imara açmanın bir yöntemi olarak kullanılmaktadır. Projeye ait web sitesinde ve çeşitli emlak sitelerinde yer alan ilanlar, yapılmak istenenin ekoloji ile en ufak bir ilgisinin olmadığının somut kanıtıdır.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyelerinin yaptığı uygulamalar ne yazık ki bu açıklamaya da konu olan ekoloji ile hiçbir ilgisi olmayan yatırımcısını bekleyen rant projelerinin önünün açılmasına neden olmaktadır. Soruyoruz. Aldığınız kararların sonuçlarından memnun musunuz?
Meslek odası olarak; korunması gereken tarım, orman, mera vb. doğal alanlarımız üzerinde toplumun ortak yararını yok sayan sadece parası olan için Ekolojik Turizm Projesi" adı altında sunulan talan projelerine sessiz kalmayacağız. Bu nedenle de; söz konusu projeye ilişkin "kamu yararı" doğrultusunda tarafımızca yapılacak detaylı inceleme için yukarıda bahsi geçen hususlar dikkate alınarak Bilgi Edinme Kanunu kapsamında 15 gün içerisinde cevap verilmesi talebiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Foça Belediyesine yazılı başvuru yapıldığını kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.