43. Dünya Şehircilik Günü Kolokyumu kapsamında, TED Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünden Dr. Duygu Cihanger Ribeiro, Irmak Yavuz, Başak Aycan ve Merve Nalçakar yürütücülüğünde gerçekleştirilen, "Kelime ve İmge Arasında" başlıklı Öğrenci Çalıştayı, 8 Kasım Cuma Günü "Öğrenci Paneli Oturumu" kapsamında katılımcılara sunulmuştur.
Çalıştay Çağrı Metni
KELİME ve İMGE ARASINDA
"BİR GÜN DOĞRU KELİMELERİ BULACAĞIM VE ONLAR BASİT OLACAKLAR."
Jack Kerouac
Kentsel planlama ve tasarım süreçlerinde, kelimeler, kavramlar ve kavramların gömüldüğü anlatılar, görsel iletişimin gücüyle buluşuyor, uyumlanıyor ya da çatışıyor. Peki, planlama ve tasarım çalışmalarımızda kullandığımız teknik veya genel kavramlardan oluşan bu ‘jargon` gerçekten bizlerde veya insanlarda ne gibi bir anlam uyandırıyor? Dilimize ‘pelesenk` kimi kelimeler ne kadar anlamlı? Ağzımızdan çıkan kavram ile gösterim yöntemlerimiz ne kadar ilişkili?
Bunlar ve benzeri sorularla başlayacak olan Çalıştay, son dönemde gelişen kentsel planlama ve tasarımda anlatı yöntemine giriş dersi ile başlayacak, devamında ise katılımcıları grup çalışmaları, alan gezisi, video ve haritalama gibi farklı yöntemlerle buluşturacak. Bir türlü "anlamı tam oturmamış" ya da "bakış açısına göre" sürekli değişen disiplin ve çalışma alanlarımızın farkına varmayı amaçlayan çalıştay, farklı çalışma gruplarıyla günümüzdeki ve geleceğin planlama ve tasarım sözlüğündeki kelime ve imgelere odaklanacaktır.