İSKİ Yönetmeliğine Karşı Basın Açıklaması
Dünya çok büyük bir "su sorunu" ile karşi karşiya. Birleşmiş milletler raporlarina göre, halen 1 milyar kişi su sikintisi çekiyor. Bu sayinin 2025 yilinda 3,5 milyara, yani dünya nüfusunun yarisina ulaşmasi bekleniyor. Artan su talebinin yanisira kisitli su kaynaklarinin azalmasi, tüm dünyada, özellikle de ortadoğu`da anlaşmazliklara yol açiyor. Birleşmiş milletler, uluslararasi çevre rgütleri ve bilim insanlari,"su konusundaki uluslararasi anlaşmazliklarin önümüzdeki yillardaçatişma noktasina gelebileceği ve 21. Yüzyilda petrol yerine suyun savaş nedeni olabileceği"
uyarisinda bulunuyorlar.
Dünya, önündeki ciddi su krizini tartişir, kit olan su kaynaklarini hizla kirleten türkiye 2025`te su rizine girecek ülkeler arasinda gösterilir ve uyarilirken, istanbul`un içmesuyu havzalari, yasa dişi apilanmanin yarattiği kirlenmenin yani sira, yasal mevzuatin yol açtiği kirlenmenin de tehdidi altinda 1995`ten bu yana yaşanan süreçte, istanbul`un içmesuyu kaynaklarini kirlenmeye karşi koruyacak önlemleri almakla sorumlu iski tarafindan hazirlanan ve istanbul büyükşehir belediye meclisi`nce kabul edilerek yürürlüğe giren bir dizi yönetmelik değişikliği ile, bir yandan içmesuyu havzalarindaki yasa dişi kirletici kullanim ve yapilaşmalar kalicilaştirilirken, bir yandan da yeni kirletici kullanim ve yapilaşmalara yasal kiliflar hazirlandi
Bu konudaki son yönetmelik değişikliği de geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. Istanbul`un içmesuyu kaynaklari , şimdi de "içmesuyu havzalari koruma ve kontrol yönetmeliği" ismini taşiyan bu yeni yönetmeliğin tehdidi altinda, Küçükçekmece gölünü de içmesuyu kaynaği olmaktan çikaran bu yönetmeliğin uygulanmasi halinde, içmesuyu havzalarimizdaki sakincali yapilaşma daha da artacak, içmesuyu kaynaklarimiz daha da kirlenecek ve su kaynaklari zaten kisitli olan istanbul`u yakin tarihte bekleyen felaket "susuzluk" olacaktir.
1994 yerel seçimleriyle Recep Tayyip Erdoğan`ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı`na gelmesinin hemen ardından, içme suyu havzalarıyla ilgili İSKİ Yönetmeliği yeniden ele alındı ve havzalardaki yapılaşmayı teşvik edici nitelikte hükümlerin ağır bastığı 1995 Yönetmeliği devreye girdi. Bu tarihten başlayarak, İSKİ`nin havzalarla ilgili yönetmelik değişiklikleri ve bunlara karşı açılan iptal davaları birbirini izledi. Açılan davalarla ilgili yargı sürecinin gidişatının aleyhlerinde gelişmekte olduğu belli olur olmaz, davanın kesin olarak sonuçlanmasını beklemeden, yeni bir yönetmelik çıkarılarak davayı düşürmek ve sürecin sil baştan yeniden başlatılarak uzatılmasına yol açmak, yönetmeliği hazırlayan İSKİ`nin ve yönetmeliğin onay mercii olan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi`nin vazgeçilmez yöntemi oldu. Bunun neticesinde, 1995`ten bu yana, sürekli değiştirilen İSKİ Yönetmeliği ile ilgili olarak bir çok dava açıldı. Son dava 2003 tarihli yönetmelikle ilgiliydi ve dava sürecinde yargı, sakıncalı bulup iptalini talep ettiğimiz yönetmelik maddelerinin bir kısmını iptal etti. Ancak, gene yargı süreci tamamlanmadan, İSKİ yeni bir yönetmelik hazırladı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi`nden geçirerek yürürlüğe koydu. İstanbul`un içme suyu kaynaklarını kirlenmeye karşı koruyacak önlemleri almakla sorumlu İSKİ tarafından hazırlanan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi`nce kabul edilen "İçme suyu Havzaları Koruma ve Kontrol Yönetmeliği" isimli yeni yönetmelik koruma açısından sakıncalı bir çok hüküm içermektedir. Ancak, bunun da ötesinde, bu kez, daha önceki yönetmeliklerde her nasılsa yer almış olan bazı koruma içerikli hükümlerin de yönetmelikten çıkarılmış olduğu görülmektedir. Bu husus, yönetmeliği daha da sakıncalı kılmaktadır. İçme suyu kaynaklarının böyle bir yönetmelikle korunması mümkün değildir. İçme suyu havzalarının korunabilmesi için gerçek bir koruma yönetmeliğine ihtiyaç vardır. Bu nedenle, bu kez, açtığımız dava ile yönetmeliğin bazı hükümlerinin değil, tamamının iptalini talep etme zorunluluğu doğmuştur.
Bu çerçevede, yönetmeliğin iptali ve yürürlülüğünün durdurulması için, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ve Şehir Plancıları Odası olarak İstanbul İdare Mahkemesi`nde ortak bir dava açılmıştır.
TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi
TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi